Νέα
  • ΓΔ: 1391.43 +0.49%
  • Τζίρος: 33,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναγέννηση του Brain Gain: Η επιστροφή των Ελλήνων από το εξωτερικό και οι νέες ευκαιρίες

Μέσα στην περίοδο των μνημονίων, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες εργασίας και καλύτερες συνθήκες ζωής στο εξωτερικό. Η τάση αυτή κορυφώθηκε κατά τα έτη 2016 και 2017, όμως φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες δείχνουν να επιστρέφουν στη χώρα, με αρκετούς να έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτή την απόφαση.

Οι λόγοι πίσω από την επιστροφή τους είναι ποικίλοι, με τους οικογενειακούς και προσωπικούς παράγοντες να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης φαίνεται να δημιουργούν νέες προοπτικές για τους επιστρέφοντες.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) καταδεικνύει ότι το 79% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα θα διευκόλυνε την επιστροφή τους, ενώ το 78% ζητά την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας. Επιπλέον, το 75% των επαναπατριζόμενων δηλώνει πως η διεθνής εμπειρία τους τους έχει καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν στην ελληνική αγορά.

Τι δείχνει η εμπειρία 

Η έρευνα καταγράφει την εμπειρία αυτών που είχαν μεταναστεύσει κατά την οικονομική κρίση (2010-2012), με τις τρεις πιο δημοφιλείς χώρες προορισμού να είναι η Γερμανία (25%), η Μεγάλη Βρετανία (16%) και η Ολλανδία (8%). Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών ήταν ο κύριος λόγος για τη μετανάστευση. Οι μισοί περίπου από αυτούς εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μόλις το 11% εργάστηκε στον δημόσιο τομέα. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό, 58%, κέρδιζε πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα.

Η τάση του επαναπατρισμού ενισχύθηκε μετά το 2019, με τους επιστρέφοντες να επικεντρώνονται στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους στην Ελλάδα. Παρά την ύπαρξη φορολογικών κινήτρων, μόνο το 16% τα χρησιμοποίησε, γεγονός που δείχνει ότι οι λόγοι επιστροφής είναι περισσότερο συναισθηματικοί και κοινωνικοί παρά οικονομικοί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 67,6% αυτών που επιστρέφουν έχει οικογένεια, και το 52% εξ αυτών έχει παιδιά. Η οικογενειακή κατάσταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή, καθώς πολλοί επιθυμούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα πιο γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον.

Από επαγγελματική άποψη, το 50% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, το 26% είναι επιχειρηματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), ενώ μόνο το 11% εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Οι τομείς που απασχολούνται κυρίως είναι οι κατασκευές (11%), η εκπαίδευση (10%), οι νέες τεχνολογίες (10%), οι συμβουλευτικές υπηρεσίες (7%), η υγειονομική περίθαλψη (7%), το εμπόριο (6%) και ο τουρισμός (6%).

Η έρευνα καταδεικνύει ότι το 46% των επαναπατριζόμενων εργαζομένων εργάζεται σε ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ το 21% είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Ένα 7% εργάζεται εξ αποστάσεως για ξένες εταιρείες ή οργανισμούς, ενισχύοντας την τάση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Οι αποδοχές 

Όσον αφορά τις αποδοχές, το 44% των όσων επιστρέφουν κερδίζει πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ το 17% λαμβάνει περισσότερα από 3.000 ευρώ. Ωστόσο, παρά την οικονομική πρόοδο, το 55% των επιστρέφοντων θεωρεί την Ελλάδα ως έναν καλό τόπο διαβίωσης. Η ποιότητα ζωής, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει σημαντικό ζήτημα, με το 56% να την αξιολογεί θετικά.

Το πιο ενθαρρυντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 51% εκείνων που γυρίζουν στην Ελλάδα εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ το 49% θα προέτρεπε φίλους και συγγενείς που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η έρευνα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για πολιτικές που θα διευκολύνουν την επιστροφή των Ελλήνων και θα προάγουν την ανάπτυξη της χώρας. Οι επιστρέφοντες συνιστούν πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, και η συμβολή τους στην οικονομία είναι καθοριστική για την αναγέννηση της Ελλάδας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ