Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει επειγόντως στη μείωση των εθνικών εμποδίων και να οικοδομήσει μια ένωση κεφαλαιαγορών για να βοηθήσει το μπλοκ να προωθήσει την καινοτομία με ένα πιο κατάλληλο χρηματοδοτικό οικοσύστημα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ διαμήνυσε στους ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν σήμερα (8/11) στη Βουδαπέστη ότι σημαντικά μέρη των αποταμιεύσεων δεν διοχετεύονται σε καινοτόμες εταιρείες, οδηγώντας σε διαρροή ταλέντων και αναποτελεσματικότητα χρηματοδότησης, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.
Παράλληλα όπως μεταδίδει το Bloomberg είπε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μετατροπή των υφιστάμενων μεγάλων δεξαμενών αποταμίευσης της περιοχής σε κεφάλαιο για επενδύσεις που διευκολύνονται από μια ενιαία υποδομή και νομικό πλαίσιο.
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών συζήτησαν πώς να μπορέσουν να ανταγωνιστούν καλύτερα τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η ανάγκη αύξησης της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, με το μπλοκ να αντιμετωπίζει ετήσιο επενδυτικό κενό έως και 800 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι.
Η συζήτηση έγινε πιο επείγουσα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη.
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε αναβάλει σημαντικές αποφάσεις επειδή περιμέναμε τη συναίνεση», είπε ο Ντράγκι πριν από τη συνάντηση. «Η συναίνεση δεν ήρθε ποτέ, ήρθε μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη και σήμερα η στασιμότητα».
Δεδομένου ότι το θέμα μιας ένωσης κεφαλαιαγορών συζητείται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία με λίγα αποτελέσματα, η Λαγκάρντ προέτρεψε να βρεθούν νέοι τρόποι προσέγγισης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία είχαν προτείνει να συζητηθεί το σχέδιο σε μικρότερες ομάδες για να σημειωθεί ταχύτερη πρόοδος και να ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!