Το αδιέξοδο στην κοινωνία και την οικονομία, όχι μόνο παραμένουν, αλλά εντείνονται. Στην κυβέρνηση, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, το κυρίαρχο σενάριο ήταν να ανοίξει η αγορά – μερικώς – την προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου. Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Το νέο σενάριο θέλει την 5η Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία. Ομως φαίνεται ότι αυτό λέγεται απλά να ειπωθεί και στερείται πραγματικής βάσης.
Στην κυβέρνηση υπάρχει μία παγωμάρα και αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στο οικονομικό επιτελείο, αφού δεν φαίνεται κανένα δείγμα αποκλιμάκωσης των πιέσεων σε υγειονομικό επίπεδο. Η καμπύλη των κρουσμάτων και της μεταδοτικότητας, έχει παγιωθεί σε υψηλά επίπεδα, μάλλον απαγορευτικά ακόμη και για σκέψη επιστροφής στην κανονικότητα.
Σε αδιέξοδο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται πάνω κάτω και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο προβληματισμός πλέον είναι έκδηλος σε όλα τα επίπεδα.
Οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε ένα πραγματικό αδιέξοδο. Είναι αυτό που λένε, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Στην Ελλάδα έχει αρχίσει ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στους επιστήμονες. Είναι αυτοί που λένε ότι τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν, διότι η πίεση είναι μεγάλη στο σύστημα υγείας και υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι το lockdown έχει αποτύχει και όσο καιρό και να κρατήσει δεν πρόκειται να πετύχει.
Χωρισμένοι στα δύο οι επιστήμονες
Τελευταίο «επεισόδιο» σε αυτή την αντιπαράθεση των επιστημόνων είναι η «μονομαχία» στα social media δύο από τους πλέον διακριμένους και προβεβλημένους επιστήμονες. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, και ο Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους.
Ο Μ. Δερμιτζάκης έκανε λόγο για αδιέξοδα μέτρα, εμμένοντας στην πρότασή του για ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, με στόχο τη μείωση της μετάδοσης. Ο Γ. Παυλάκης απάντησε τονίζοντας ότι «όποιος δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τρίτο άγριο κύμα, ή κουφός είναι ή δεν θέλει ν' ακούσει. Μανώλη, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Από σένα θα περίμενα αυτοσυγκράτηση».
Επανασχεδιάζουν τον μείγμα των μέτρων
Στην αντίπερα όχθη το οικονομικό επιτελείο, που πρέπει να επανασχεδιάσει την πολιτική του για το προσεχές χρονικό διάστημα. Εκεί που όλα έδειχναν ότι θα περάσουμε από μία περίοδο οριζοντίων μέτρων σε μία περίοδο στοχευμένων μέτρων, αυτό επί του παρόντος δεν φαίνεται εφικτό.
Ετσι το πακέτο που θα ανακοινωθεί – πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα – θα έχει άρωμα οριζοντίων μέτρων και μόνο σε ένα σκέλος τους θα έχει οσμή στοχευμένων μέτρων που θα αφορά την εστίαση και τον τουρισμό.
Ο σχεδιασμός στο υπουργείο Οικονομικών ήθελε την αγορά να ξεκινούσε να λειτουργεί ως ένα βαθμό στις αρχές Απριλίου και μετά το Πάσχα, ο βαθμός αυτός να είναι ικανοποιητικός. Αυτό το σενάριο μάλλον έχει θολώσει εξαιρετικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου 3 δισ. επιπλέον κόστος για τα ταμεία του κράτους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!