Νέα
  • ΓΔ: 1391.41 +0.49%
  • Τζίρος: 29,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεσμευτικός ο μαθηματικός τύπος για το νέο κατώτατο μισθό από το 2028

Πλήρως δεσμευτικός ως προς την απόφαση της κυβέρνησης θα είναι ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός από το 2028 όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων, ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο η ίδια παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο.

Η ρήτρα παρέκκλισης θα προβλέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις δυσμενών οικονομικών συνθηκών η οποία θα στοιχειοθετείται επαρκώς και θα εγκρίνεται από την επιτροπή διαβούλευσης.

Όμως και σ΄αυτή την περίπτωση ο νόμος θα απαγορεύει τη μείωση μισθού.

Ωστόσο όπως τόνισε η υπουργός σε καμία από τις 8 ευρωπαικές χώρες στις οποίες γίνεται χρήση του μαθηματικού τύπου δεν έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.   

Ο αυτόματος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2027 ώστε να έτοιμος να ενεργοποιηθεί από την 1/1/2028.

Το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια με τη διαφορά ότι θα συσταθεί σε σώμα με ενισχυμένο ρόλο η επιτροπή διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι.

Η  δεύτερη, ενδιάμεση φάση θα ξεκινήσει 1.6.2025, ώστε εντός του 2025 να διεξαχθεί η διαβούλευση σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των Επιτροπών για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσει  από την 1/1/2026. Η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως την 31/12/2027.

Ο στόχος που έχει τεθεί για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027, εκτιμήθηκε από την κυρία Κεραμέως ότι είναι απολύτως εφικτός. Από εκεί και μετά, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, που θα αξιοποιεί δύο βασικές παραμέτρους:

  • Τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει για το 20% των χαμηλότερων, εισοδηματικά, νοικοκυριών της ελληνικής οικονομίας.
  • Την παραγωγικότητα της οικονομίας, μέγεθος που θα ενσωματώνει το σύνολο των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επεκτείνοντας ουσιαστικά το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Γαλλία. Εκεί, αξιοποιείται μόνο το πεδίο των αποδοχών που λαμβάνουν οι εργατοτεχνίτες.

Σε ό,τι αφορά το μέσο μισθό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι είναι πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα της αγοράς. Έτσι, από τα 1.036 ευρώ που ήταν ο ονομαστικός μέσος μισθός το 2019, σήμερα βρίσκεται στα 1.252 ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα καταστεί εφικτός ο στόχος για 1.500 ευρώ μέσο μισθό στο τέλος της τετραετίας, έστω και αν στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχουν γίνει ακόμα τα απαραίτητα βήματα προόδου. Πάντως, για το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, θα ζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν προτάσεις και  να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία,  καθώς έχει διαπιστωθεί η υστέρηση που καταγράφεται στην ελληνική αγορά εργασίας

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ