Νέα
  • ΓΔ: 1486.83 +0.39%
  • Τζίρος: 78,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Ο «βηματισμός» προς τα 950 ευρώ

Eφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για τον κατώτατο μισθό να φθάσει στα 950 ευρώ έως το 2027, εκτιμά η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως  ενώ από τα μέσα του 2027 θα ξεκινήσει η προεργασία για την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου για το νέο κατώτατο μισθό που θα εφαρμοστεί το 2028.

Ο μαθηματικός τύπος ο οποίος θα είναι πλήρως δεσμευτικός για τις εκάστοτε κυβερνήσεις  θα αξιοποιεί δύο βασικές παραμέτρους:

  • Τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει για το 20% των χαμηλότερων, εισοδηματικά, νοικοκυριών της ελληνικής οικονομίας.
  • Την παραγωγικότητα της οικονομίας, μέγεθος που θα ενσωματώνει το σύνολο των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πάντως για τα επόμενα χρόνια, η δέσμευση της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027 , το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και ο μαθηματικός τύπος που εν τω μεταξύ θα «κατασκευάζεται» από την ΕΛΣΤΑΤ σχηματίζουν την εικόνα μιας αύξησης του 4.7% για το 2025 αλλά και για τις επόμενες χρονιές έως το 2027.

Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 869-870 ευρώ το 2025 (αύξηση 40 ευρώ) ενώ τουλάχιστον  20 ευρώ θα αυξηθεί ο μισθός των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο.  

Διευκρινίζουμε ότι το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια ( η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο) με τη διαφορά ότι θα συσταθεί σε σώμα με ενισχυμένο ρόλο η επιτροπή διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν  οι κοινωνικοί εταίροι και Φορείς της Οικονομίας (πχ ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ). Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών, με το νέο μοντέλο, όσο και αν αυτό επί της ουσίας θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.

 Η Επιτροπή αυτή θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται, από την Επιστημονική Επιτροπή, παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σε περίπτωση πχ μεγάλων οικονομικών αναταράξεων. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα μπορεί να μειωθεί.

 Παράλληλα, όπως προβλέπεται και στην κοινοτική οδηγία η οποία θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο εντός του επόμενου έτους θα καταρτιστεί «οδικός  χάρτης» για να στηριχθούν περαιτέρω οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο στόχος που έχει θέσει η  ΕΕ είναι να ανέλθει στο 80% το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων της κάθε χώρας – μέλους, από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται στα επίπεδα του 25%, με πολύ αργό ρυθμό ανόδου.

Η πρόοδος που θα σημειωθεί σ΄αυτό το πεδίο θα επηρεάσει την αύξηση του μέσου μισθού . Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι είναι πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα της αγοράς. Έτσι, από τα 1.036 ευρώ που ήταν ο ονομαστικός μέσος μισθός το 2019, σήμερα βρίσκεται στα 1.252 ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα καταστεί εφικτός ο στόχος για 1.500 ευρώ μέσο μισθό στο τέλος της τετραετίας,

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ