Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Γιατί άντεξαν τα επιχειρηματικά κέρδη στην πανδημία

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη / Πηγή: AP Images
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη / Πηγή: AP Images

Τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ευρωζώνη έδειξαν μεγάλη αντοχή στη διάρκεια της πανδημίας, εξέλιξη που συνέβαλε στην άμβλυνση της πτώσης του πληθωρισμού, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η μελέτη διαπιστώνει ότι αν και τα κέρδη μειώθηκαν σε απόλυτο επίπεδο περισσότερο κατά τη διάρκεια της COVID-19 από ότι σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης, παρουσίασαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε σχέση με το επίπεδο της δραστηριότητας (κέρδη ανά μονάδα προϊόντος).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αντοχή των κερδών στη διάρκεια της κρίσης αντανακλά και τον αντίκτυπο των μέτρων προστασίας της απασχόλησης, όπως τα προγράμματα αναστολών συμβάσεων εργασίας ή επιδότησης του κόστους εργασίας.

Όπως σημειώνεται, στα πρώτα στάδια των υφέσεων οι εταιρείες γενικά έχουν την τάση να διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης, ακόμη και εις βάρος των περιθωρίων κέρδους. Αυτή η πτωτική τάση μετριάσθηκε από τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία ήταν περισσότερο κοινά στην τρέχουσα κρίση σε σχέση με προηγούμενες υφέσεις.

«Καθώς τα προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ ενόσω διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, τα περιθώρια κέρδους μπορεί να αναμένεται ότι θα παραμείνουν σχετικά ανθεκτικά», αναφέρει η ΕΚΤ.

Η μελέτη σημειώνει ότι τα περιθώρια κέρδους αποτελούν βασική παράμετρο στη διαμόρφωση των τιμών και ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 παρά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ.

Παρά την ύφεση, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 από 1,8% στο πρώτο τρίμηνο, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1% στα δύο επόμενα τρίμηνα του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση μεταξύ δύο τριμήνων στην ιστορία των δεικτών αυτών.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν αλλαγές όσον αφορά άλλες παραμέτρους του αποπληθωριστή του ΑΕΠ σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις. Ειδικότερα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σημείωσε μία απότομη προσωρινή αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο και οι φόροι ανά μονάδα προϊόντος μείον τις επιδοτήσεις είχαν μία χωρίς προηγούμενο μεγάλη αρνητική συμβολή στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, αντανακλώντας τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ