Η φετινή τιμή διάθεσης του ελαιολάδου και το ύψος της παραγωγής αποτελούν ένα δύσκολο «γρίφο», καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων προκαλεί έντονο προβληματισμό. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ελαιόλαδο γνώρισε σημαντική αύξηση στην τιμή του, η οποία υπερδιπλασιάστηκε, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης τιμής παραγωγής.
Παρόλο που η φετινή χρονιά δείχνει καλύτερη σε σχέση με την περσινή, η παραγωγή στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητικά χαμηλή, καθώς η έλλειψη σημαντικών βροχών έχει επηρεάσει τις προοπτικές συγκομιδής.
Πολλοί παραγωγοί τονίζουν ότι, αν δεν σημειωθούν αξιοσημείωτες βροχοπτώσεις τον επόμενο μήνα, οι αρχικές ελπίδες για μια καλή χρονιά θα μετατραπούν σε ανησυχία.
Στην Ισπανία, η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες, αν και οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δημιουργούν κάποιες ανησυχίες. Όλοι συμφωνούν πως λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα υπάρχουν πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την κατάσταση της παραγωγής.
Όσον αφορά τις τιμές, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δίλημμα, καθώς οι τιμές πρέπει να μειωθούν για να τονωθεί η ζήτηση, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στα εργατικά, που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Η διεθνής τιμή του ελαιολάδου έχει μειωθεί κατά 15% από το υψηλό του Ιανουαρίου 2024, αλλά η πρώτη μεγάλη συναλλαγή στην Ελλάδα για τη νέα σεζόν έγινε στην τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό, μία από τις υψηλότερες στην ιστορία.
Εν αναμονή στις μειώσεις τιμών
Η πτώση της διεθνούς τιμής οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, μετά από την περσινή σοβαρή μείωση λόγω κλιματικών συνθηκών. Οι Έλληνες καταναλωτές, ωστόσο, δεν έχουν δει ακόμα ουσιαστική μείωση στις τιμές λιανικής. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο του 2024, το ελαιόλαδο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμής, με 38,9%, έχοντας και τη μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό.
Αν και η αύξηση των τιμών έχει επιβραδυνθεί, το κόστος παραμένει υψηλό. Τον Φεβρουάριο του 2024, η αύξηση της τιμής είχε φτάσει το 63,7%, οδηγώντας σε σημαντική επιβάρυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η μειωμένη παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023-2024 οδήγησε τις τιμές σε ιστορικά υψηλά, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να φτάνει τα 11-12 ευρώ το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 16 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να μειώσουν την κατανάλωση ελαιολάδου.
Η μείωση της κατανάλωσης είναι αισθητή, καθώς από το 2009 έως το 2023 η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 35%. Το 2023, η μείωση αυτή έφτασε το 7%, με κάθε Έλληνα να καταναλώνει 9,6 λίτρα ετησίως, από τα 14,7 λίτρα που καταναλώνονταν το 2009.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα αυξηθεί το 2024/2025, κυρίως λόγω της Ισπανίας, με μια αύξηση 50% σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία αναμένεται επίσης να δουν άνοδο στην παραγωγή τους, ενώ η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερα επίπεδα λόγω ξηρασίας και καυσώνων. Συνολικά, η παραγωγή στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τους 2 εκατομμύρια τόνους, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει μείωση των τιμών και να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!