Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελευταία θέση της ΕΕ στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα  

Ουραγός στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας στην ΕΕ παραμένει η Ελλάδα καθώς  συνεχίζει  για μία ακόμη χρονιά να καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ μαζί με την Πολωνία. Αυτό σημαίνει ότι η  χώρα μας εξακολουθεί να έχει  την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser.

Στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας καταλαμβάνει την 70η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες,έχοντας σημειώσει μια οριακή άνοδο δύο θέσεων.

►Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: Πρόστιμα «φωτιά» έως 2.500 για διευθυντές Δημοσίου που  καθυστερούν - Ακόμη και στον Διοικητή  της ΑΑΔΕ

Η μελέτη

Η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στη 16η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στη Μογγολία και τη Κένυα. 

Σημειώνεται ότι για την κατάταξη χρησιμοποιούνται στοιχεία του 2022 ενώ η  κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:  

  1. Μέγεθος του κράτους: 150η θέση 
  2. Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 50η θέση 
  3. Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 68η θέση 
  4. Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 36η θέση 
  5. Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 75η θέση. 

Επισημαίνεται ότι ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦΙΜ.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα · την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι γκρίζες ζώνες και τα μυστικά της ρύθμισης για τα φιλοδωρήματα

Οι πρώτοι των πρώτων

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. 

Οι χαμηλότερες χώρες

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, και τελευταία η Βενεζουέλα. Χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων. 
Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τη Δανία (6η), την Ιαπωνία (11η), τη Γερμανία(16η), την Ιταλία (51η), τη Γαλλία (36η), την Ινδία (84η), τη Ρωσία (94η), τη Βραζιλία (119η) και τηνΚίνα (104η).  

Σύμφωνα με τον Γενικό  Διευθυντή  του ΚΕΦΙΜ, Νίκο  Ρώμπαπα:«Η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την οικονομική ελευθερία. Ταυτόχρονα, είμαστε στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Τα δύο αυτά δεδομένα συνδέονται απόλυτα. Η ελληνική οικονομία δεν πάσχει από υπερβολική ελευθερία, όπως συνεχίζεται να λέγεται, αλλά ακριβώς από το αντίθετο. Και η κατάσταση δεν θα διορθωθεί ουσιαστικά με αναιμικές βελτιώσεις. Χρειάζεται πολλή περισσότερη προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την κοινωνία».  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ