Νέα
  • ΓΔ: 1399.11 +1.04%
  • Τζίρος: 59,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

MEDIA

Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη στα Μέσα Ενημέρωσης: Τάσεις και κίνδυνοι

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μετασχηματίσει την αγορά εργασίας. Μία ευρεία γκάμα εργαζομένων μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν την AI στην εργασία τους, ανάμεσά τους και οι δημοσιογράφοι. Θα χάσουν την εργασία τους; 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συγκεντρώσει πολύ γρήγορα τα στοιχεία για ένα ζήτημα που ερευνά ο δημοσιογράφος, αποτέλεσμα να κερδίσει χρόνο. Δεν μπορεί να βγει όμως στο δρόμο και να φέρει τη φωτογραφία από ένα σημαντικό γεγονός, να αποτυπώσει τη στιγμή που γράφεται ιστορία. Ούτε δύναται, να ακούσει μια προσωπικη ιστορία.

Οι νέες τάσεις στον χώρο των εκδόσεων και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα μέσα ενημέρωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του European Publishing Congress, το οποίο υποστηρίζεται από την Japan Tobacco International. Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδοτών έλαβε χώρα στη Βιέννη, στο επιβλητικό Palais Niederösterreich. Διευθυντές μέσων ενημέρωσης, αρχισυντάκτες, σχεδιαστές και ειδικοί σε ψηφιακά μέσα από τις κορυφαίες εκδοτικές εταιρείες της Ευρώπης συζήτησαν για τις προκλήσεις του κλάδου, συμμετείχαν σε γόνιμες συζητήσεις και ανέλυσαν τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή ειδήσεων και την ανάλυση δεδομένων.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδράσει σημαντικά στη δημοσιογραφία και τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών. Η προσαρμογή είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί αυτή η αναπόφευκτη αλλαγή. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και συνεχή αξιολόγηση, με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τις θεμελιώδεις αρχές της δημοσιογραφίας.

Όπως επισημάνθηκε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τους ανθρώπους, αλλά λειτουργεί ως εργαλείο στα χέρια των δημοσιογράφων. Η ακρίβεια και η εγκυρότητα των πληροφοριών παραμένουν κρίσιμες, με την ανθρώπινη σκέψη να είναι απαραίτητη για τη διασταύρωση και το φιλτράρισμα των δεδομένων.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA), Clemens Pig, εστίασε στις ψεύτικες ειδήσεις και την παραπληροφόρηση, τονίζοντας ότι η λανθασμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ενισχύσει το πρόβλημα. Υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας, ακόμη και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης επιβιώνουν μόνο μέσω αξιόπιστου περιεχομένου.

Ο Ole Reißmann, επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Der Spiegel, υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν γράφει άρθρα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς πληροφορίες αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της δημοτικότητας των έντυπων εκδόσεων, καθώς οι αναγνώστες στρέφονται περισσότερο στο βίντεο περιεχόμενο μέσω πλατφορμών όπως το TikTok και το YouTube.

Η αρχισυντάκτρια του APA, Maria Scholl, τόνισε ότι τα πρακτορεία ειδήσεων πρέπει να προωθήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας ωστόσο τους κινδύνους της. Εξήγησε πώς το APA διαχειρίζεται αυτές τις τεχνολογίες και παρέθεσε παραδείγματα ενσωμάτωσης της AI, δείχνοντας τη μετάβαση του πρακτορείου από πάροχο ειδήσεων σε πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Chris Guse από τη Bose Park Productions ανέφερε ότι τα podcasts είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα, αλλά η παραγωγή τους είναι δύσκολη. Σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή επιτυχημένων podcasts. Η εταιρεία του έχει ήδη δημοσιεύσει πάνω από 200 εκπομπές για πελάτες όπως το Spotify και το Der Spiegel.

Η Anette Dowideit, αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια της CORRECTIV, σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη. Επεσήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να διεξάγει δημοσιογραφικές έρευνες, αλλά είναι χρήσιμη για τον έλεγχο γεγονότων. Τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των δημοσιογράφων στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και επενδύσεις στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς