Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

MEDIA

Welt: Σημαντική η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

Ο γερμανικός  Τύπος αναφέρεται στην άτυπη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα και τις υποσχέσεις που έλαβε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για βοήθεια.

Σε συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων δέκα χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έλαβε υποσχέσεις για βοήθεια προς τη χώρα του. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του ίδιου, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο ανταποκριτής της Welt στη Χερσώνα, Πολ Ροντσχάιμερ, θεωρεί πως η υποστήριξη της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία, αν και δεν πρόκειται να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, καθώς πρόκειται για μία εκπαίδευση που διαρκεί μήνες, είναι μεγάλης σημασίας: «Είναι πολύ σημαντικό ο Ζελένσκι να συσπειρώσει γύρω του τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών. Και ειδικά η στήριξη της Ελλάδας είναι συμβολική διότι η χώρα ήταν για πολύ καιρό κοντά στη Ρωσία, μέσω για παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και παράλληλα στην Ελλάδα υπάρχει και μία μεγάλη ρωσική κοινότητα. Ακόμη και στην ίδια την ελληνική κοινωνία εκφραζόταν για καιρό αντίσταση απέναντι σε μία άμεση βοήθεια στην Ουκρανία. Επομένως, είναι κάτι το ιδιαίτερο, ότι ο Ζελένσκι λαμβάνει τώρα υποστήριξη και από την Ελλάδα».

Frankfurter Allgemeine Zeitung από την πλευρά της υπενθυμίζει πως αφορμή για τη διήμερη άτυπη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα ήταν η 20η επέτειος από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003, «όταν οι τότε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δήλωσαν πως „Το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ". Ωστόσο από τότε, μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία (2007), και η Κροατία (2013) εντάχθηκαν στην ΕΕ, ενώ έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να περιμένουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η υποψηφιότητα του Κιέβου και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αναζωογόνησαν πρόσφατα κάπως τη διαδικασία, έστω και μόνο από ρητορικής άποψης».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Η επιθυμία για μία στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ, των έξι βαλκανικών κρατών, της Ουκρανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εκφράστηκε και σε κοινή δήλωση των έντεκα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Αθήνα. Ωστόσο στη δήλωση δεν γίνεται καμία αναφορά σε μία πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Αντ΄ αυτού, η δήλωση αναφέρεται στην ανάγκη για μια "αναζωογονημένη και επαναπροσανατολισμένη διαδικασία διεύρυνσης"».

Ο αναλυτής της FAZ επισημαίνει επίσης, κλείνοντας το δημοσίευμα, πως το κοινό αίτημα «τιμωρίας των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία (σ.σ. στη δήλωση) υποστηρίζεται επίσημα και από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, κάτι θα μπορούσε να του προκαλέσει δυσκολίες, εξαιτίας του αντιδυτικού αισθήματος που υπάρχει στη χώρα του και το οποίο καλλιεργείται από τα δικά του Μέσα Ενημέρωσης, και κυρίως από τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση».

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ MEDIA

Περισσότερα