Μέλος του European Newsroom (ENR) είναι και επισήμως πλέον το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε αυτή τη φάση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συμμετέχει ως συνεργαζόμενο μέλος (associated partner) και από την 1η Ιανουαρίου 2024, όταν θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση χρηματοδότησης του project από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην κοινοπραξία των πρακτορείων ειδήσεων που συστάθηκε το 2021 για να υλοποιήσει το έργο. Ήδη, οι δύο ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες έχουν ενταχθεί στη συντακτική ομάδα του ENR.
Όλα τα μέλη του ENR – συμπεριλαμβανομένων και των συνεργαζόμενων, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ – απολαμβάνουν ισότιμα τεχνολογικές και ειδησεογραφικές υποδομές, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους εργασίας είτε στην έδρα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων (Belga) είτε στο Residence Palace των Βρυξελλών. Ακόμη, αναπτύσσουν κοινά δημοσιογραφικά πρότυπα και παράγουν ποιοτικό περιεχόμενο, το οποίο εστιάζει στα ευρωπαϊκά θέματα και βέβαια συνεργάζονται στην κάλυψη σημαντικών γεγονότων με επίκεντρο τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, αποκτούν ευκαιρίες για τη διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοσιογράφων τους και τη χρήση σύγχρονων πρακτικών για τη διασταύρωση των ειδήσεων (factchecking).
Το ENR ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2022 και εγκαινιάστηκε επισήμως το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα και Μαργαρίτη Σχοινά. Συντονίζεται από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) και υποστηρίζεται επισήμως από την ΕΕ, ενώ «εταίρος αλληλεγγύης» είναι μετά τη ρωσική εισβολή το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων (Ukrinform).
Αναλυτικά, τα πρακτορεία ειδήσεων που συμμετέχουν στην κοινοπραξία είναι τα εξής: AFP (Γαλλία), ANSA (Ιταλία), Agerpres (Ρουμανία), ΑΡΑ (Αυστρία), ΑΤΑ (Αλβανία), Belga (Βέλγιο), ΒΤΑ (Βουλγαρία), dpa (Γερμανία), EFE και EuropaPress (Ισπανία), Fena (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Hina (Κροατία), MIA (Βόρεια Μακεδονία), STA (Σλοβενία), Tanjug (Σερβία), tasr (Σλοβακία). Συνεργαζόμενα μέλη, εκτός του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι το ολλανδικό ANP και το πολωνικό PAP, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν LUSA (Πορτογαλία) και Ritzau (Δανία).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο των αρχών που διέπουν τη λειτουργία του ENR, στόχος είναι η δημιουργία ενός κόμβου (hub) δημοσιογραφικής ποιότητας και ακεραιότητας στην «καρδιά» της ΕΕ, καταπολεμώντας φαινόμενα προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων (fake news).
«Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μπορούσε να λείπει από το ευρωπαϊκό Newsroom και η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στην εξωστρέφεια του εθνικού μας πρακτορείου ειδήσεων, προχωρώντας διαρκώς σε νέες διεθνείς συνεργασίες», δηλώνει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, μέσα από το ευρωπαϊκό Newsroom, αποκτούμε ισότιμη σχέση και συνεργασία με μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν», προσθέτει, σημειώνοντας εξάλλου ότι «με την ένταξη του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο ευρωπαϊκό Newsroom εστιάζουμε στην καλύτερη κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει στις Βρυξέλλες, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αφορούν την καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, εμπλουτίζουμε και βελτιώνουμε το δημοσιογραφικό περιεχόμενο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς όφελος των συνδρομητών μας – ήτοι του συνόλου σχεδόν των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης – και της κοινής γνώμης».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!