Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας - Συζήτηση στη σύνοδο κορυφής

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

H Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις για να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και όπου άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, διευρύνουν το προβάδισμά τους.

Καθώς στις Βρυξέλλες έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση που έχει πάρει η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, το θέμα θα κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά οι οιωνοί για δραστικά μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση δεν είναι αισιόδοξοι. 

Διαβάστε επίσης: Ντράγκι: Αναγκαία η μείωση του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ - Τι αναφέρει η έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα

Η Γερμανία απέρριψε τις προτάσεις Ντράγκι

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών. Οπως αναφέρεται στην στρατηγική ατζέντα 2024-2029, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εντοπίσει αρκετές προτεραιότητα για τη μείωση εξαρτήσεων σε στρατηγικούς τομές και να κάνουν την Ευρώπη βιομηχανική και τεχνολογική υπερδύναμη», αναφέρει για τη σύνοδο κορυφής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο site του. 

Σημειώνει ακόμη ότι η πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι για «το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας» καθώς και η έκθεση του Ενρίκο Λέττα για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα δώσουν τροφή για τις συζητήσεις που θα έχουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Ωστόσο, η Γερμανία έσπευσε να απορρίψει την έκθεση Ντράγκι, η οποία τονίζει την ανάγκη για μαζικές επενδύσεις και κοινής έκδοσης χρέους από τις χώρες της ΕΕ. Η απόρριψη της έκθεσης «υπογραμμίζει ότι η ΕΕ κινδυνεύει να σταματήσει την προσπάθεια να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του. 

Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

Διαιρεμένη η ΕΕ

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για μία διαιρεμένη Ευρώπη που βρίσκεται σε σημείο καμπής. «Οι βόρειες χώρες θέτουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν περισσότερες επενδύσεις και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εστιάζουν στο θέμα της ασφάλειας». 

«Αν θέλεις να γίνεις γεωπολιτική δύναμη, τότε η οικονομική ισχύς είναι το βασικό συστατικό», λέει ο Guntram Wolff, καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και συνεργάτης του ινστιτούτου Bruegel. «Η αύξηση της παραγωγικότητας (ήταν τόσο χαμηλή) που ήταν καταστροφική.  Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πλούσια, αλλά οι διαφορές στην παραγωγικότητα επί 20 χρόνια έχουν τεράστιες επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Μπορεί η Κίνα να αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ και οι ΗΠΑ να οδεύουν σε εκλογές που μπορεί να προκαλέσουν ανατροπές, με τα δημόσια οικονομικά τους σε μη βιώσιμες βάσεις, αλλά και οι δύο αυτές χώρες έχουν συγκεντρωτικά συστήματα στη λήψη αποφάσεων και κινητοποιούν τεράστια ποσά ιδιωτικών ή δημόσιων κεφαλαίων για την άμυνα και τις επενδύσεις σε τεχνολογία αιχμής.

Η Ευρώπη δεν έχει κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα - και αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές. Το βιοτικό επίπεδο στις οικονομίες της δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης,  αλλά όσο περισσότερο διαρκούν οι σημερινές τάσεις, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η ευπάθεια της σε δραματικά σοκ.

Προειδοποίηση και από τον Μακρόν

«Πραγματικά πιστεύω ότι διατρέχουμε κίνδυνο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένα πάνελ στο Βερολίνο. «Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αν ακολουθήσουμε την κλασική μας ατζέντα, θα βρεθούμε εκτός αγοράς. Δεν έχω καμία αμφιβολία».

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η απώλεια των φθηνών ρωσικών ορυκτών καυσίμων μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και η επιθετική βιομηχανική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τις τεράστιες επιδοτήσεις, σηματοδοτούν μια ρήξη με το παλιό μοντέλο που επέτρεψε στις οικονομίες της Ευρώπης που βασίζονται στις εξαγωγές να ευημερήσουν.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει», δήλωσε και ο Ντέιβιντ Γκαλμπρέιθ, επιχειρηματίας και επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος έχει κάνει καριέρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αντιλαμβάνεται ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω ενός μετασχηματισμού που μοιάζει με τη βιομηχανική επανάσταση.

Η στροφή από Apple και Meta

Μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν να δείχνουν παρόμοιες αμφιβολίες για την Ευρώπη, με πιο χαρακτηριστικές τις πρόσφατες αποφάσεις της Apple και της Meta Platforms να αποκλείσουν τα τελευταία προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους από την αγορά της ΕΕ, γεγονός που πλήττει τον ισχυρισμό της ΕΕ ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για τα παγκόσμια πρότυπα.

Παλαιότερα, οι περισσότερες παγκόσμιες εταιρείες θεωρούσαν την ενιαία αγορά ως πολύ μεγάλη και προσοδοφόρα για να την εγκαταλείψουν, παρά τις επαχθείς ρυθμίσεις. 

Μια ανάλυση του Bloomberg Economics δείχνει ότι η οικονομία της ΕΕ θα ήταν κατά περίπου 3 τρις. ευρώ μεγαλύτερη, αν είχε συμβαδίσει με αυτή των ΗΠΑ - αρκετά για να ενισχύσει το εισόδημα του μέσου εργαζόμενου κατά περίπου 13.000 ευρώ ετησίως.

H δήλωση του Κ. Χατζηδάκη

Για τον κίνδυνο που διατρέχει η ΕΕ προειδοποίησε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι προφανές ότι η Ευρώπη υπολείπεται των κύριων εμπορικών εταίρων της, των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε, σε συνέντευξή του στις 24 Σεπτεμβρίου. «Αν δεν λάβει άμεσα μέτρα, η πτώση θα γίνει τελικά μη αναστρέψιμη».

«Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε τώρα κλονίζονται», δήλωσε ο Ντράγκι στην εισαγωγή της έκθεσής του. «Πρόκειται για μια υπαρξιακή πρόκληση». Το ερώτημα είναι ποιος ακούει

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ