Στην έξοδο πλούσιων Γάλλων και την ακύρωση των σχεδίων ξένων που σκέπτονταν την εγκατάστασή τους στη χώρα αναμένεται να οδηγήσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2025, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο φορολογικούς συμβούλους.
Ο προϋπολογισμός βάζει κατώτατο όριο 20% στη φορολογία των ατόμων με ετήσια έσοδα 250.000 ευρώ ή με έσοδα 500.000 ευρώ για τα ζευγάρια.
Ο φόρος αυτός θα ισχύσει για μία τριετία, επηρεάζοντας 65.000 νοικοκυριά και θα αποφέρει έσοδα 2 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει συνολικά μέτρα ύψους 60,6 δις. ευρώ για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Οι περικοπές δαπανών θα αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των μέτρων, που ο υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάντ, χαρακτήρισε ως μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσπάθεια, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους στις επιχειρήσεις, τους πλούσιους και την ενέργεια.
«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και σε μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου την Πέμπτη. «Η γαλλική οικονομία αντέχει, αλλά το δημόσιο χρέος μας είναι κολοσσιαίο. Θα ήταν και κυνικό και μοιραίο να μην το δούμε, να το πούμε και να το αναγνωρίσουμε», πρόσθεσε.
Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτελεί κρίσιμο μέρος των προσπαθειών του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αποκαταστήσει την πολιτική και δημοσιονομική τάξη μετά από μήνες αστάθειας και αβεβαιότητας που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.
Η φορολογία στις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τα σχέδια, οι έκτακτοι φόροι σε περίπου 440 κερδοφόρες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ θα αποφέρουν 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και 4 δισ. ευρώ το 2026. Ένας έκτακτος φόρος στις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών θα αποφέρει 500 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα
Η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης αυξημένους φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια και φόρο στη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών. Οι επαναγορές μετοχών των εταιρειών θα υπόκεινται επίσης σε έκτακτο φόρο όταν οι μετοχές ακυρώνονται.
Πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ κατά 1,1%
Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το επόμενο έτος, η οποία, σύμφωνα με τον Αρμάντ, λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από τα μέτρα.
Παρόλα αυτά, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Γαλλίας που εξετάζει τα νομοσχέδια για τα δημοσιονομικά σημείωσε ότι οι μακροοικονομικές υποθέσεις, στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός, είναι «εύθραυστες».
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει δεχθεί πλήγμα καθώς η πολιτική αναταραχή συνέπεσε με μια απότομη επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κυρίως επειδή μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα.
Sell-off των ομολόγων
Το ξεπούλημα των γαλλικών ομολόγων οδήγησε το spread των 10ετών τίτλων (σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς) στις 80 μονάδες βάσης από κάτω από 50 που ήταν πριν από έκτακτες τις εκλογές.
Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2025 από 6,1% που προβλέπεται να αυξηθεί φέτος και έχει προειδοποιήσει ότι θα διευρυνθεί στο 7%, αν δεν λάβει μέτρα. Έχει επίσης μεταθέσει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2029. Σε σύγκριση, η Ιταλία αναμένει ότι θα επιτύχει τον αντίστοιχο στόχο το 2026.
«Δεν νομίζω ότι οι αγορές θεωρούν αυτή τη μείωση του ελλείμματος ως ιδιαίτερα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Hauke Siemssen, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Commerzbank πριν από τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού.
Ακόμη και με ένα μικρότερο έλλειμμα, η Γαλλία θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα ρεκόρ ύψους 300 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας αναμένεται να διογκωθεί στα 54,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Ο φόβος για νέα πρόταση δυσπιστίας
Ενώ η κυβέρνηση μειοψηφίας που αποτελείται κυρίως από τους κεντρώους του Μακρόν και τους συντηρητικούς του Μπαρνιέ πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά της σχέδια είναι αξιόπιστα για να αποφύγει μία περαιτέρω εκτίναξη του κόστους δανεισμού. Πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τους βουλευτές που μπορεί να την καταψηφίσουν με πρόταση δυσπιστίας.
Μια πρόταση δυσπιστίας που προκλήθηκε από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου απέτυχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση θα ανατραπεί αν η ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία της Μαρίν Λεπέν υποστηρίξει μια άλλη τέτοια πρόταση.
Χωρίς πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, αυξάνοντας την πιθανότητα υποβολής προτάσεων μομφής.
Η πρόκληση για τον Μπαρνιέ δεν είναι τόσο το να λάβει ρητή υποστήριξη για τον προϋπολογισμό, όσο το να βρει μια ισορροπία μέτρων που θα είναι αποδεκτά από τη Λεπέν ώστε να μην συμμαχήσει με την Αριστερά για να ρίξει την κυβέρνηση.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!