Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία και Ιταλία βάζουν φόρους σε επιχειρήσεις για να μειώσουν τα ελλείμματα

Πηγή: AP Images

Σε αύξηση της φορολογίας σε επιχειρήσεις προχωρούν Γαλλία και Ιταλία για να μειώσουν τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και να διασφαλίσουν την αξιοπιστία τους έναντι των επενδυτών ομολόγων.

Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες χρειάζονται επιπλέον πόρους για να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό που προκάλεσαν οι πολλαπλές κρίσεις – τα μέτρα στήριξης την περίοδο του Covid, τη βοήθεια για το αυξημένο κόστος ενέργειας και διαβίωσης κατά την περίοδο έξαρσης του πληθωρισμού και τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Τα μέτρα, που στοχεύουν σε επιχειρήσεις με υψηλά διαθέσιμα και στους πλούσιους πολίτες, βοηθούν τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη λιτότητα στην έκταση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Αλλά οι ad hoc φορολογικές αυξήσεις μπορεί να αποδειχθούν βραχυπρόθεσμη λύση, ενώ θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα – που είναι ένας βραχνάς για τις επιχειρήσεις - σχετικά με το πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ τέτοιες και πόσο θα κοστίζουν χρόνο με το χρόνο. Ορισμένοι κλάνει έχουν ήδη κατακρίνει τις προτάσεις αυτές.

Στο επίκεντρο η Γαλλία

Στο επίκεντρο βρίσκεται ιδιαίτερα η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας. Τα spread των ομολόγων της έχουν διευρυνθεί προς τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.

Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι χρειάζεται επιπλέον δύο χρόνια για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε έναν προσωρινό φόρο στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, αποκλίνοντας από τη μακροχρόνια φιλοεπιχειρηματική του στάση. Μια ημέρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε ότι θα αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών.

«Οι προσωρινές αυξήσεις φόρων προσφέρουν μια απτή άμεση ώθηση στα δημόσια οικονομικά, αλλά φυσικά αυτό δεν διαρκεί, οπότε αυτού του είδους τα μέτρα δεν βελτιώνουν καθόλου τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», δήλωσε ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος στο Bloomberg Economics. «Στην πραγματικότητα, δημιουργώντας αβεβαιότητα γύρω από τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, μειώνει τα κίνητρα για επενδύσεις και επομένως έχει μακροπρόθεσμο οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος».

Μέτρα 60 δισ. ευρώ 

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα περίπου 60 δισ. ευρώ (66 δισ. δολάρια), με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων το επόμενο έτος, για να μειώσει το έλλειμμά της στο 5% του ΑΕΠ από περίπου 6,1% φέτος. Δεν θα φθάσει το όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2029.

Λίγο κάτω από 20 δισ. ευρώ θα προκύψουν από προσωρινές αυξήσεις φόρων σε πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και από την αύξηση της πράσινης φορολογίας.

Ιταλία: Στο στόχαστρο η αμυντική βιομηχανία

Στην Ιταλία, οι περσινές προτάσεις για πρόσθετο φόρο στις τράπεζες ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν αφού προκάλεσαν μεγάλο ξεπούλημα στις ιταλικές μετοχές. Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό το λάθο και σημείωσε ότι η αμυντική βιομηχανία είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αισιόδοξοι για την Ιταλία. Ιστορικά, βρισκόταν στο επίκεντρο των ανησυχιών, δεδομένου ότι έχει το μεγαλύτερο σωρό χρέους στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, αλλά οι αγορές έχουν καθησυχαστεί από την προσέγγιση της Meloni.

Παρόλα αυτά, η Γαλλία και η Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που υπάχθηκαν στη διαδικασία της ΕΕ για υπερβολικό έλλειμμα το καλοκαίρι. Η Ιταλία στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% το 2026 από το αναμενόμενο 3,8% φέτος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ