Οι Ελβετοί ωρολογοποιοί βλέπουν τη ζήτηση από το εξωτερικό να μειώνεται λόγω της ανατίμησης του φράγκου και ζητούν από την κεντρική τράπεζα (SNB) και την κυβέρνηση να στηρίξουν τις εξαγωγές τους, περιορίζοντας την ισχύ του νομίσματος.
«Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σήμερα πολύ κάτω από το 2%, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έχει περιθώρια ελιγμών και δράσης στην αγορά συναλλάγματος», ανέφεραν σήμερα η Ομοσπονδία της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών και η Ομοσπονδία εργοδοτών της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών. «Μια ad hoc και πιο ειδική προσέγγιση θα μείωνε επίσης τη μεταβλητότητα στην ισοτιμία του φράγκου», σημείωσαν.
Μείωση εξαγωγών 2,4% στο 7μηνο
Οι ωρολογοποιοί αντιμετωπίζουν πτώση της ζήτησης για ακριβά ρολόγια, ;όπως τα Rolex, τα οποία λόγω της ανατίμησης του φράγκου γίνονται ακόμη ακριβότερα.
Μετά από εξαγωγές - ρεκόρ σε αξία τα τελευταία τρία χρόνια, φέτος καταγράφηκε μείωσή τους κατά 2,4% το πρώτο 7μηνο του 2024. Ορισμένες εταιρείες και αρκετοί κατασκευαστές εξαρτημάτων ρολογιών έχουν καταφύγει σε μειώσεις στον χρόνο εργασίας, κάτι που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση για να αποφευχθούν μόνιμες μειώσεις θέσεων εργασίας.
Ο κλάδος περιλαμβάνει περίπου 700 εταιρείες που απασχολούν περίπου 65.000 άτομα, γεγονός που τον καθιστά βασικό πυλώνα της ελβετικής οικονομίας, στην οποία οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 55% του ΑΕΠ.
Αποδυνάμωση του φράγκου ζητούν και τεχνολογικές εταιρείες
Οι ωρολογοποιοί είναι το δεύτερο σημαντικό λόμπι της ελβετικής βιομηχανίας που καλεί την κεντρική τράπεζα να λάβει μέτρα για την αποδυνάμωση του φράγκου. Στις αρχές του περασμένου μήνα, η ένωση κατασκευαστών τεχνολογίας Swissmem δήλωσε ότι η ξαφνική ανατίμηση του νομίσματος απειλεί την ευάλωτη ανάκαμψη των πωλήσεων στο εξωτερικό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.
Οι δύο μειώσεις επιτοκίων από τη SNB δεν έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής το φράγκο από το να πλησιάσει και πάλι το ιστορικό υψηλό του έναντι του ευρώ, το οποίο είχε σημειωθεί στα τέλη του 2023.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ισχύς του φράγκου ήταν ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην Ελβετία, ο οποίος στα υψηλά επίπεδα του, στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αντιστοιχούσε μόλις στο ένα τρίτο του υψηλού επιπέδου της Ευρωζώνης.
Η επόμενη συνεδρίαση της SNB για τα επιτόκια είναι προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!