Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα μέσα σε έξι μήνες, εν μέσω βελτίωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της γειτονικής χώρας.
Το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίστηκε σε BB- από B+, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές. Η κίνηση αυτή φέρνει το τουρκικό αξιόχρεο στο ίδιο επίπεδο με χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Αρμενία και η Ιορδανία.
Η σύνθεση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας έχει ενισχυθεί και η καθαρή συναλλαγματική θέση της κεντρικής τράπεζας έχει ενισχυθεί από αρνητική 75 δισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου σε θετική 6 δισ. δολάρια στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fitch.
Σημαντική αποδολαριοποίηση
Μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, σημειώνεται σημαντική απο-δολαριοποίηση στην Τουρκία, δηλαδή στροφή των πολιτών από το δολάριο προς τη λίρα, καθώς και αύξηση των εισροών κεφαλαίων ως αποτέλεσμα της αυξημένης εμπιστοσύνης στις πολιτικές της κυβέρνησης.
Η αξιολόγηση, ωστόσο, εξακολουθεί να δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος χρεοστασίου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών αλλαγών στις επιχειρηματικές ή οικονομικές συνθήκες.
«Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα συνεχίζει να έχει την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης. «Παρ' όλα αυτά, ο κίνδυνος ανατροπής της πολιτικής παραμένει», πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα την πιθανή “αντίσταση” στα υψηλά επιτόκια σε πολιτικό επίπεδο και από ομάδες πίεσης.
Η στροφή του Ερντογάν
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μέχρι τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, δίνοντας προτεραιότητα στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών. Οι πολιτικές αυτές έδιωξαν τους ξένους επενδυτές και προκάλεσαν κρίση πληθωρισμού.
Ο Τούρκος ηγέτης δεν παρεμβαίνει έκτοτε δημοσίως στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και διόρισε αξιόπιστους παράγοντες για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας.
Οι αλλαγές στην πολιτική περιλαμβάνουν πολύ αυστηρότερες νομισματικές και δημοσιονομικές θέσεις. Το επιτόκιο αναφοράς έχει διατηρηθεί στο 50% τους τελευταίους πέντε μήνες, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό. Αν και η αύξηση των τιμών έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα του 75% που παρατηρήθηκαν φέτος, εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 50%.
Ο Fitch δήλωσε ότι έχει «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» στη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αναμένοντας την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης στις αρχές του 2025. Βλέπει τον πληθωρισμό στο τέλος του τρέχοντος έτους στο 43%, υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 38%.
«Δεδομένου του ακόμη υψηλού προβλεπόμενου επιπέδου πληθωρισμού, η πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ή η εγκατάλειψη της τρέχουσας κατεύθυνσης πολιτικής, η οποία δεν αποτελεί τη βασική μας υπόθεση, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και, κατά συνέπεια, τους κινδύνους για τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το ισοζύγιο πληρωμών», αναφέρει.
Ο Fitch αναμένει σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές και έναν κατώτατο μισθό στις αρχές του 2025 «πιο ευθυγραμμισμένο με τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού» για να περιορισθεί η εγχώρια ζήτηση.
Η Τουρκία έλαβε επίσης φέτος αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της από τον S&P Global Ratings και τον Moody's.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!