Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τα επιτόκια 50% συνθλίβουν τις επιχειρήσεις - Δραματική αύξηση στα λουκέτα

Οι τουρκικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν «κύμα» προβλημάτων, καθώς τα επιτόκια που κινούνται στο 50%, «δαγκώνουν» και ο αριθμός των λουκέτων αυξήθηκε 40% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση.

Οι τουρκικές εταιρείες επηρεάζονται αρνητικά από πολλές δυσκολίες, όπως από τον συνδυασμό του επίμονα πολύ υψηλού πληθωρισμού, του αυξανόμενου κόστους, της  μειωμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση και της αδύναμης ζήτησης.

Επιμένει στο 60% ο πληθωρισμός

Οι βιομηχανίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 60%, 12 φορές τον επίσημο στόχο του 5%.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της στο 50% από τον Απρίλιο, διαμορφώνοντας έτσι τις αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

«Στο παρελθόν βγαίναμε από αυτές (τις δυσκολίες) πιο γρήγορα», δήλωσε ο ο Ramazan Kaya, επικεφαλής της Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων Ένδυσης.

Υπερτιμημένη σε πραγματικούς όρους η λίρα

Για τις εξωστρεφείς, όπως αυτές του κλάδου ενδυμάτων, ο κατάλογος των προβλημάτων στην τουρκική οικονομία, με ΑΕΠ ύψους 1,1 τρις. δολαρίων, επιδεινώνεται από την εξασθενημένη ζήτηση από τους αγοραστές στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, και την πραγματική υπερτίμηση της λίρας (αφού ληφθεί υπόψη η διαφορά του πληθωρισμού με τις άλλες χώρες -  σύμφωνα με τον Kaya.

Ενώ η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 13% φέτος έναντι του δολαρίου - μία από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές - οι εξαγωγείς λένε ότι εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρή.

Ο κλάδος αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός πρέπει να τιθασευτεί, αλλά οι επιχειρήσεις ξεμένουν από μετρητά, δήλωσε ο Kaya, με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση να είναι κλειστή ή εξαιρετικά ακριβή.

Η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας, που είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, δήλωσε ότι τον Ιούλιο σχεδόν 40% περισσότερες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα δημοσιευθούν αύριο και αναμένεται να δείξουν συρρίκνωση 0,5% το δεύτερο τρίμηνο από αύξηση 2,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg.

Η βασική πρόκληση για τον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, είναι να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί χωρίς να προκληθεί μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία.

Η εμπιστοσύνη στην πραγματική οικονομία μειώθηκε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και έφτασε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020. Οι παραγγελίες εξαγωγών, η απασχόληση, ο όγκος παραγωγής, οι κεφαλαιακές επενδύσεις και οι προσδοκίες των επόμενων τριών μηνών ήταν μεταξύ των λόγων της πτώσης, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Πέρασε η εποχή των χαμηλών επιτοκίων

Για χρόνια, οι τουρκικές εταιρείες επωφελούνταν από ένα από τα πιο αρνητικά πραγματικά επιτόκια στον κόσμο, έχοντας πρόσβαση σε μονοψήφια δάνεια όταν ο πληθωρισμός κυμαινόταν πάνω από το 80%. Αυτό άλλαξε τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος, εγκρίνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς τους επενδυτές οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο επεδίωκε τη σταθεροποίηση των τιμών με υψηλότερα επιτόκια.

Η πολιτική αυτή εποπτεύεται από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, πρώην σύμβουλο πολιτικής και οικονομολόγο της Fed της Νέας Υόρκης. Ο σταθμισμένος μέσος όρος του επιτοκίου είναι πάνω από το 60% από τον Μάρτιο.

Η ετήσια ανάπτυξη της Τουρκίας για το 2024 και το 2025 αναμένεται να είναι 3,2% και 3,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αυτό συγκρίνεται με τους μέσους όρους άνω του 5% που παρατηρήθηκαν κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας του Covid-19. Οι τουρκικές αρχές αναμένεται να μειώσουν τις επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια.

Στο 9,2% η ανεργία

Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία αυξήθηκε στο 9,2% τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό του τελευταίου έτους και υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος εργασίας και μείωση των ιδίων κεφαλαίων.

«Βλέπουμε ότι 400-500 από τις επιχειρήσεις μας έχουν χάσει την παραγωγική τους ικανότητα», δήλωσε ο Berke Icten, επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχάνων Υποδηματοποιών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας - ένας δείκτης των δυνητικών επιπέδων παραγωγής - μειώθηκε τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.

«Οι δείκτες ζήτησης κατά το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν επιβράδυνση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα του πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα τον Αύγουστο. Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της εγχώριας ζήτησης και να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ