Με τη Fed να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όπως φάνηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, προμηνύεται ένας κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και αυτό, γιατί οι κινήσεις της Fed επηρεάζουν την πολιτική που ακολουθείται από άλλες κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα των μικρότερων αγορών, οι οποίες θα έχουν επίσης περιθώρια να μειώσουν τα επιτόκιά τους.
Ήδη σήμερα, η Τράπεζα της Κορέας άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, ενώ Τράπεζα της Ινδονησίας έχει προγραμματίσει μειώσεις για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Οι αγορές αναμένουν μεγαλύτερες μειώσεις από τη Fed
Οι traders συνεχίζουν να πωλούν σταθερά το δολάριο, εκτιμώντας ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ - που σήμερα βρίσκονται στο εύρος 5,25-5,5%- θα μειωθούν περισσότερο απ’ ό,τι στις άλλες μεγάλες οικονομίες.
Οι αγορές αναμένουν μείωση κατά 161 μονάδες βάσης των επιτοκίων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2025 και κατά 135 μ.β. στη Βρετανία, έναντι 222 μ.β. στις ΗΠΑ. Προβλέπουν επίσης μείωση των επιτοκίων κατά 100 μ.β. έως το τέλος του 2024.
Στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει αξιωματούχοι της ΕΚΤ – όπως ο Φινλανδός Ολι Ρεν και ο Ιταλός Φάμπιο Πανέττα - να υποστηρίζουν μία νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με αναλυτή του Reuters, φαίνεται ότι το ερώτημα τώρα για την αγορά είναι αν η Fed θα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ή αν θα πάει σε μία μείωση των 50 μ.β.
Υποχώρηση του δολαρίου
Το δολάριο έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ενός έτους σε σχέση με τη στερλίνα και το ευρώ, καθώς οι αγορές σκέφτονται αν επίκειται μία πτώση του καθώς θα επιβραδύνεται η αμερικανική οικονομία.
Ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη, που ανακοινώθηκε σήμερα, έδειξε επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο – λόγω της καλύτερης πορείας του τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο τομέας της μεταποίησης παρέμεινε καθηλωμένος στην ύφεση – και αναμένονται αργότερα σήμερα τα αντίστοιχα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, από τα οποία θα δείξουν την τάση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ένα πιο αδύναμο δολάριο είναι συνήθως θετικό για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές και δίνοντας περιθώρια σε άλλες οικονομίες να κρατήσουν τα επιτόκια χαμηλότερα.
Είναι επίσης θετικό για τις τιμές των εμπορευμάτων, τα οποία τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα. Οι τιμές των μετάλλων έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά πολλών μηνών, βοηθούμενες από τα δημοσιεύματα για περισσότερα μέτρα στήριξης της αγοράς ακινήτων της Κίνας.
Το πετρέλαιo, ωστόσο, ακολουθεί πτωτική πορεία καθώς οι traders ανησυχούν για τη ζήτηση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν εξασθένιση της κινεζικής οικονομίας.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!