Σε υψηλότερο εύρος τιμών θα κινείται πιθανότατα το γαλλικών κρατικών ομολόγων μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που έφεραν στην πρώτη θέση τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Παρά το υψηλό δημόσιο χρέος της, η Γαλλία επωφελήθηκε επί μακρόν από την κυρίαρχη, μαζί με τη Γερμανία, θέση της στην Ευρωζώνη, η οποία καθησύχαζε τους επενδυτές για τον κίνδυνο από τις χαμηλές δημοσιονομικές επιδόσεις της.
Δύσκολη η δημοσιονομική προσαρμογή
Αυτός ο εφησυχασμός τίθεται τώρα εν αμφιβόλων. Ηδη, η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε το spread - τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων - να διευρυνθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη.
Μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών, από το οποίο κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, οποιαδήποτε νέα γαλλική κυβέρνηση συνασπισμού θα δυσκολευτεί να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βρει κοινό έδαφος στη δημοσιονομική πολιτική καθώς οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι σημαντικές όσον αφορά τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες.
Το spread κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και τώρα κινείται πάνω από τις 60 μονάδες βάσης, παρά την ανακούφιση των αγορών χθες από το γεγονός ότι ούτε η αριστερά ούτε η ακροδεξιά έχουν απόλυτη πλειοψηφία.
«Το αδιέξοδο (στη γαλλική πολιτική σκηνή) δικαιολογεί ένα επασφάλιστρο κινδύνου, επειδή καθιστά τη Γαλλία πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε πρόσθετο εξωτερικό σοκ και νομίζω ότι είμαστε λίγο εφησυχασμένοι με την υπόθεση ότι ο Μακρόν μπορεί να αντιμετωπίσει το αριστερό μπλοκ», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management.
Η Nuveen, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων παγκοσμίως, λέει ότι εξακολουθεί να μην αισθάνεται άνετα να μπει (στην αγορά ομολόγων), δεδομένης της τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, ενώ η UBS Global Wealth Management προτιμά χώρες με πιο σταθερή πορεία του χρέους τους.
Ευάλωτα και τα ιταλικά ομόλογα
Πέρα από τη Γαλλία, ο περασμένος μήνας κατέδειξε την ευαλωτότητα των αγορών ομολόγων σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου τα spreads έχουν επίσης διευρυνθεί, και οι ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές ποντάρουν σε πληθωριστικά μέτρα στήριξης.
Η Γαλλία βρισκόταν ήδη σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρχίζει να ασκεί αυστηρότερες κυρώσεις στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις για μια νέα πορεία ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΕΠ.
Η κυβέρνηση Μακρόν είχε ήδη σχεδιάσει επώδυνες περικοπές δαπανών για να μειώσει το έλλειμμα στο 5,1% φέτος από 5,5% το 2023. Αλλά αυτά τα μέτρα είναι πιθανότατα εκτός συζήτησης πλέον, καθώς όλα τα κόμματα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού έχουν υποσχεθεί αυξήσεις δαπανών.
Το Institut Montaigne εκτιμά ότι οι υποσχέσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου θα στοίχιζαν σχεδόν 179 δις. ευρώ (ετησίως, ενώ ακόμη και το πρόγραμμα του κόμματος του Μακρόν θα επέφερε πρόσθετες δαπάνες κοντά στα 21 δις. ευρώ.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!