Η Γερμανία και άλλες λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της Βόρειας Ευρώπης φαίνεται ότι πετυχαίνουν να μπλοκάρουν τα σχέδια για την έκδοση κοινών ομολόγων από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση κρίσιμων ευρωπαϊκών σχεδίων, όπως αυτό που αφορά στην αμυντική πολιτική.
Τα λεγόμενα αμυντικά ομόλογα είναι πιθανό να μη βρίσκονται στο τραπέζι όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν τις κορυφαίες προτεραιότητές τους για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία
Η προσπάθεια να κλείσει η συζήτηση για το κοινό χρέος έχει βοηθηθεί από την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σε δύο γύρους - στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου - δήλωσαν οι πηγές.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα και τις ΗΠΑ, του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και της πιθανότητας επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ταυτόχρονα, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξουν την πράσινη της ΕΕ- και η κοινή έκδοση χρέους είναι μια λύση που έχει πέσει στο τραπέζι.
Αυτές οι φιλοδοξίες δέχθηκαν πλήγμα στις ευρωεκλογές, στις οποίες σημείωσαν άνοδο ακροδεξιές ομάδες φιλικές προς τον Πούτιν και επιφυλακτικές απέναντι σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
Επιφυλακτική η φον ντερ Λάιεν
Στη σύνοδο κορυφής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να προταθεί για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το πολιτικό σκηνικό την κάνει επιφυλακτική στο να δαπανήσει κεφάλαιο για την αμφιλεγόμενη ιδέα του κοινού δανεισμού. Μόλις λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, η απόφαση του MSCI να μην συμπεριλάβει τα ομόλογα της ΕΕ στους κρατικούς δείκτες του έπληξε τη διάθεση των επενδυτών για αυτά.
Προσχέδιο εγγράφου για τη στρατηγική της ΕΕ που είναι σε γνώση του Bloomberg αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθούν «καινοτόμες επιλογές» για να χρηματοδοτηθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών και ότι χρειάζεται μια σημαντική συλλογική επενδυτική προσπάθεια για να μπορέσει η ΕΕ να ανταγωνιστεί άλλες χώρες, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε κοινό δανεισμό.
Ο ρόλος του Ντράγκι
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος του κοινού χρέους, αλλά υπάρχει ερωτηματικό για το αν θα συμπεριλάβει και αυτός αναφορά σε αυτό το μέσο όταν θα δημοσιεύσει τις επόμενες εβδομάδες την έκθεση του για το πώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Η πρώτη μεγάλη κοινή έκδοση ομολόγων της ΕΕ συμφωνήθηκε το 2020, όταν οι ηγέτες συμφώνησαν για το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία, με διαθέσιμα 800 δις. ευρώ για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να ανακάμψουν από την Covid και να επιταχύνουν την οικονομική τους ανάπτυξη.
Πολλοί επενδυτές υπέθεσαν ότι, μετά το σπάσιμο του ταμπού, όπως ήταν έως τότε η κοινή έκδοση ομολόγων, το μέσο αυτό θα γινόταν σταδιακά πιο συνηθισμένο για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων της ΕΕ.
Αμφιλεγόμενο θέμα
«Ακόμη και αν είχαμε ένα αποτέλεσμα περισσότερο υπέρ των κεντρώων κομμάτων στις εκλογές της ΕΕ, τα κοινά ομόλογα θα εξακολουθούσαν να αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα», δήλωσε ο Matt Cairns της Rabobank. «Τώρα που τα πράγματα πήγαν πολύ πιο δεξιά από ό,τι προβλεπόταν, το θέμα αυτό θα γίνει ακόμη πιο εριστικό".
Ο Cairns δήλωσε ότι τώρα θα χρειαστεί ένα άλλο γεγονός τύπου μαύρου κύκνου - όπως η πανδημία - για να προωθηθεί η κοινή έκδοση.
Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υποστεί βαριά ήττα, αποτελεί ενδεχομένως έναν μαύρο κύκνο, αλλά διαφορετικού τύπου.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι - οι οποίοι είναι υπέρ του κοινού δανεισμού και θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν, αποσπάστηκαν από το πολιτικό δράμα στη χώρα και η δύναμη της Γαλλίας έχει αποδυναμωθεί πολύ, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Οι σύμμαχοι της Γερμανίας
Κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα κοινά ομόλογα εντοπίζονται στο Βερολίνο. Ο Όλαφ Σολτς, βοήθησε να προωθηθεί η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά τώρα αγωνίζεται να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από το νερό ως καγκελάριος, και ο διάδοχός του στο υπουργείο, ο Κρίστιαν Λίντνερ, αντιτίθεται σθεναρά στο κοινό χρέος.
Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που συντονίζουν την αντίθεσή τους σε περισσότερο κοινό δανεισμό είναι οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις θέσεις των χωρών αυτών.
Ένα πρόσωπο που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο οι ηγέτες να συζητήσουν τα ευρωομόλογα, επειδή δεν έχει γίνει αρκετή τεχνική προετοιμασία για το πώς θα λειτουργούσαν στην πραγματικότητα.
Το θέμα για τα κοινά ομόλογα για την άμυνα δεν έχει κλείσει. Εκτός από τις μεσογειακές χώρες που είναι υπέρ της ιδέας, έχουν συνταχθεί μα αυτή και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – όπως οι χώρες της Βαλτικής – λόγω της απειλής που αισθάνονται για την ασφάλεια τους.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!