Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ξεκινάει η Κομισιόν για επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, με τη χώρα να έχει το μεγαλύτερο χρέος σε απόλυτους αριθμούς στην ΕΕ ύψους 3,1 τρισ. ευρώ.
«Απειλείται η Γαλλία με ένα σενάριο όπως αυτό της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης;» διερωτάται η Tageszeitung, συγκρίνοντας τις περιπτώσεις των δύο κρατών.
«Υψηλή ανεργία, σημαντικά μειωμένο εισόδημα για τα νοικοκυριά ιδίως στις φτωχότερες οικογένειες, περισσότερα περιστατικά φυματίωσης, διασπορά του HIV, κατάθλιψη και αυτοκτονίες, σχεδόν διπλάσιες θνησιγένειες σε σύγκριση με άλλες περιόδους: Έτσι έμοιαζε η Ελλάδα κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης εξαιτίας και των αυστηρών μέτρων λιτότητας της ΕΕ, με τη χώρα να χάνει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης».
Θα μπορούσε να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση και στη Γαλλία; Να επέλθει δηλαδή «κοινωνική κατάρρευση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και να καταστραφεί η διεθνής εικόνα της χώρας;»
Η taz εκτιμά πως κάτι τέτοιο αποκλείεται. Ωστόσο «η Γαλλία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Και αυτή θα είναι μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας δεδομένης της ταραχώδους κατάστασης στην εσωτερική πολιτική». Και με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις εκλογές προ των πυλών η Γαλλία, «που άλλοτε ήταν παράγοντας σταθερότητας στην ΕΕ, μπορεί να μετατραπεί τώρα σε ταραχοποιό στοιχείο».
Όπως φαίνεται και από τις εξαγγελίες του ηγέτη του ακροδεξιού RN, Ζορντάν Μπαρντελά, η αντιπολίτευση δεν έχει καμία διάθεση για εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Την ίδια στιγμή «οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται πρωτίστως για μία ενδεχόμενη προσπάθεια υπονόμευσης της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Όλα αυτά ακούγονται ανησυχητικά. Όμως η Γαλλία δεν απειλείται να ακολουθήσει τον άλλοτε δρόμο της Ελλάδας. Η ΕΕ είναι πολύ ισχυρή σε οικονομικό επίπεδο για να συμβεί κάτι τέτοιο», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!