Με αυτούς τους ρυθμούς, η Ευρώπη χάνει την παγκόσμια μάχη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), εκτιμά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), σύμφωνα με έκθεσή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία επικρίνεται η αδυναμία επενδύσεων της ΕΕ σε αυτόν τον τεχνολογικά επαναστατικό τομέα.
Προς το παρόν, οι επενδύσεις της ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη απέχουν πολύ από τις χώρες που πρωταγωνιστούν στον παγκόσμιο χάρτη στον τομέα αυτόν, επισημαίνει το ΕΕΣ και τονίζει ότι στο μέλλον, εάν η ΕΕ επιθυμεί να δει τις φιλοδοξίες της για την τεχνητή νοημοσύνη να γίνονται πραγματικότητα, πρέπει να εξασφαλίσει ισχυρότερη διακυβέρνηση και περισσότερες και καλύτερα στοχευμένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
«Στον αγώνα δρόμου που διεξάγεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχει κίνδυνος «ο νικητής να τα πάρει όλα». Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, αφού η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να γνωρίσει ετήσια ανάπτυξη 15,8% ετησίως, ως το 2030, φθάνοντας σε αξία τα 680 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία με την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) ούτε έχει καταφέρει να επισπεύσει τις επενδύσεις σε ρυθμό ανάλογο με αυτόν των παγκόσμιων πρωτοπόρων του τομέα.
Από το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε διάφορες δράσεις και εργάστηκε πάνω σε βασικά δομικά στοιχεία, όπως κανονισμό, υποδομές, έρευνα και επενδύσεις, προκειμένου να ωθήσει την εξέλιξη του ενωσιακού οικοσυστήματος ΤΝ.
Επιπλέον, η ΕΕ ενήργησε εγκαίρως για τη διερεύνηση των κινδύνων που εγκυμονεί η ΤΝ και επεξεργάστηκε τους πρώτους γενικούς κανόνες παγκοσμίως για τη χρήση της. Ωστόσο, τα μέτρα της ΕΕ δεν συντονίζονταν καλά με τα μέτρα των κρατών μελών της, ενώ η παρακολούθηση των επενδύσεων δεν ήταν συστηματική.
Μικρότερες επενδύσεις από ΗΠΑ και Κίνα
Η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις στον αγώνα δρόμου που διεξάγεται παγκοσμίως όσον αφορά τις επενδύσεις στην ΤΝ. Από το 2015, οι επενδύσεις σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ήταν χαμηλότερες από ό,τι σε χώρες που πρωταγωνιστούν στον τομέα της ΤΝ, δηλαδή στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Μεταξύ 2018 και 2020, η συνολική διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ως προς τις επενδύσεις στην ΤΝ υπερδιπλασιάστηκε (με την ΕΕ να υστερεί κατά 10 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ). Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΕ έλαβε σταδιακά μέτρα για την ανάπτυξη πλαισίου με στόχο τον συντονισμό στον τομέα της ΤΝ σε όλα τα κράτη μέλη ως σύνολο, κλιμακώνοντας τις επενδύσεις και αναπροσαρμόζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις.
Το 2018 και το 2021, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επί των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ΤΝ που θα χαρακτηριζόταν από αριστεία και εμπιστοσύνη. Στόχος ήταν να χαραχτεί η πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στον τομέα της πρωτοποριακής, ηθικής και ασφαλούς ΤΝ.
Σημειώνεται ότι η ΤΝ εμπεριέχει αναδυόμενες τεχνολογίες σε ταχέως εξελισσόμενους τομείς, όπως η ρομποτική, τα μαζικά δεδομένα και η νεφοϋπολογιστική, η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων, η φωτονική και η νευροεπιστήμη. Οι ΗΠΑ προπορεύονται εδώ και χρόνια στον τομέα της ΤΝ, ενώ η Κίνα φιλοδοξεί να βρεθεί μέχρι το 2030 επικεφαλής της κούρσας που διεξάγεται παγκοσμίως στον τομέα της ΤΝ. Και οι δύο χώρες βασίζονται στις ιδιαίτερα σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις των τεχνολογικών κολοσσών τους.
Οι τιμές-στόχος της ΕΕ για την ΤΝ, από την άποψη των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων, ήταν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τη δεκαετία που θα ακολουθούσε. Η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει την ενωσιακή χρηματοδότηση της ΤΝ σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για την περίοδο 2021-2027. Το ποσοστό των επιχειρήσεων στην ΕΕ που χρησιμοποιούν ΤΝ διαφέρει σημαντικά μεταξύ κρατών μελών.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες που ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στην ΤΝ, ενώ τέσσερις χώρες δεν διαθέτουν προς το παρόν καμία στρατηγική για την ΤΝ. Η ΕΕ φιλοδοξεί το 75% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί ΤΝ μέχρι το 2030.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!