Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης, το Stichting Pensioenfonds ABP, εγκατέλειψε όλα τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σε μια προσπάθεια να γίνει πιο οικολογικό, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι τελευταίες μετοχές και ομόλογα που κατείχε το ταμείο πωλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Harmen van Wijnen, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ABP, σε συνέντευξή του στην έδρα του ταμείου στο Άμστερνταμ. Το ABP, το οποία είχε δεσμευτεί να πωλήσει την πλειονότητα των επενδύσεων μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους, δεν κατέχει πλέον κανένα «ρευστό περιουσιακό στοιχείο» σε παραγωγούς ορυκτής ενέργειας, είπε.
Στην τελευταία του αποκάλυψη μετά τη δέσμευση του 2021 να μειώσει την έκθεση σε ορυκτά καύσιμα κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ, το ολλανδικό ταμείο έχει σταδιακά εκποιήσει όλες τις μετοχές, τα ομόλογα και τις επενδύσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο Van Wijnen.
Το ταμείο δήλωσε ότι το βήμα αυτό είναι απαραίτητο αφού οι προσπάθειες να συνεργαστεί με τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και να τους πείσει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Παρόλα αυτά, περίπου 4,8 δισ. ευρώ επενδύσεων που συνδέονται με πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρέμεναν στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου στα τέλη Μαρτίου. Αυτές περιλαμβάνουν συμμετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες, ιδιωτικά κεφάλαια ή αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.
«Υπάρχουν κάποιες ακόμη επενδύσεις που σχετίζονται με τις υποδομές στις οποίες εξακολουθούμε να συμμετέχουμε», δήλωσε ο Van Wijnen.
Το ABP χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποχωρήσει από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς υπάρχει δέσμευση από μακροχρόνιες συμβάσεις. Το ταμείο εκτιμά ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να αποσυρθούν πλήρως αυτές οι επενδύσεις.
Οι ενέργειες της ABP αποτελούν μέρος της ευθυγράμμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε αυστηρότερους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς κανόνες, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί παγκοσμίως στη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη στόχευση της μείωσης των εκπομπών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!