Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τη νέα, ιδιαίτερα σημαντική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Τα βλέμματα όλων στρέφονται προς τις τιμές του πετρελαίου και στο άνοιγμα των αγορών αύριο Δευτέρα 15 Απριλίου, καθώς οι προβλέψεις για νέα spike των διεθνών τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι πληθαίνουν.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς η νέα «ανάφλεξη» στις τιμές του μαύρου χρυσού θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και την οικονομία, σε μια ιδιαίτερη εύθραυστη στιγμή κατά την οποία ο πληθωρισμός παγκοσμίως επιβραδύνει και οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων.
Ο κίνδυνος μιας νέας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου (μέσω και της εφοδιαστικής αλυσίδας) είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σοβαρός, καθώς μπορεί να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αναβολή των μειώσεων στα επιτόκια, κάτι που με τη σειρά του θα «πληγώσει» ακόμη περισσότερο την οικονομία της Ευρωζώνης, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, το οποίο, άλλωστε, έχει... παρά τρίχα έχει προς το παρόν γλιτώσει.
Όπως αναφέρει το Bloomberg ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη τιμολογηθεί τουλάχιστον εν μέρει, με το Brent να έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, εάν η αβεβαιότητα για τη συνέχεια της νέας ανάφλεξης παραμείνει στο τραπέζι, το πετρέλαιο θα φτάσει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι και οι μετοχές θα παραμείνουν ασταθείς, την ώρα μάλιστα που ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.
Τα κρίσιμα στενά του Ορμούζ
Η αντίδραση των αγορών πετρελαίου σε προηγούμενες επιθέσεις σε πλοία γύρω από τις ακτές της Υεμένης από τους αντάρτες Χούθι ήταν «μετρημένη», καθώς αυτές οι επιθέσεις δεν στόχευαν απευθείας στην εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας.
Τώρα, με την κλιμάκωση του Ιράν, οι traders εστιάζουν το ενδιαφέρον τους ξανά στις ροές από τα εξαιρετικά κρίσιμα γεωπολιτικά «Στενά του Ορμούζ», τα θαλάσσια στενά από όπου περνά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Οποιαδήποτε εξέλιξη που θα έβαζε σε κίνδυνο την ροή πετρελαίου με τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου, με τις τιμές να εκτοξεύονται αν κάτι τέτοιο συνδυαστεί και με οποιασδήποτε επίθεση σε δεξαμενόπλοια.
Οι traders περιμένουν τώρα άλμα στις τιμές του πετρελαίου με το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα. Ωστόσο υπάρχουν αναλυτές που λένε πως η αντίδραση των διεθνών αγορών θα είναι ψύχραιμη για δυο λόγους:
- Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως έληξαν τα αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού ένα δεν απαντήσει το Ισραήλ
- Οι ΗΠΑ αρνούνται να υποστηρίξουν τα άμεσα ισραηλινά αντίποινα και αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση
Οι μετοχές
Στο μεταξύ, άνοιξε σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου, το Χρηματιστήριο του Ισραήλ, καθώς το Τελ Αβίβ επιτρέπει στους επενδυτές την «οικονομική ελευθερία να αντιδράσουν» στην ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, όπως μεταδίδει το live-streaming του Bloomberg. Μετά το άνοιγμα οι μετοχές στο ταμπλό του δείκτη TA-35 έχαναν κέρδη και ο γενικός δείκτης έπεφτε 0.2%, αν και στο άνοιγμα είχε ανέβει 0,7%.
Στη συνέχεια ο γενικός δείκτης ανέβηκε ξανά σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,4%. Αντίθετα οι μετοχές στον αραβικό κόσμο πέφτουν. Το βασικό χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας πέφτει 1,2%, ενώ το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την «βαθιά ανυσηχία του για την στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή.
Η ενστικτώδης αντίδραση των χρηματιστών σε τέτοια γεγονότα είναι συνήθως «πούλα τώρα», λέει στο Bloomberg News ο Mark Taylor, χρημαρτιστής στο Λονδίνο. Ο χρυσός, το δολάριο και το γιεν τείνουν να κερδίζουν όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι υψηλές.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μέσης Ανατολής σήμερα Κυριακή είναι η επόμενη δοκιμασία του επενδυτικού κλίματος. Στις αγορές δεν θα αρέσει η άνευ προηγουμένου φύση της επίθεσης του Ιράν, αν και μπορεί να βρουν κάποια βάση από την ανακοίνωσή του ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί».
Το νόμισμα του Ιράν
Το νόμισμα του Ιράν βούτηξε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Κυριακή 14 Απριλίου. Το ριάλ βρέθηκε στα 705,000/USD, καταγράφοντας πτώση 4%.
Το Bitcoin
Η βουτιά του Bitcoin το Σάββατο έδωσε μια πρώιμη εικόνα της κατάστασης που θα επικρατήσει στις αγορές από αύριο Δευτέρα. Αν και βούτηξε στο μεγαλύτερο selloff εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το κρυπτονόμισμα ανέκαμψε σε μια πρώιμη ένδειξη επικείμενης αστάθειας στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις προοπτικές μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Η αξία του Bitcoin αυξήθηκε 3,9% αφού είχε χάσει όμως 8,3% νωρίτερα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!