Περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της ΕΕ προς την Τουρκία καλύπτουν οι χώρες οι οποίες αντιδρούν στην επιβολή κυρώσεων, όπως προκύπτει από μελέτη των δεδομένων της Eurostat, την οποία διεξήγαγε η Global Greece.
Συγκεκριμένα, οι έξι χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Μάλτα) που δεν θέλουν τις κυρώσεις συγκεντρώνουν το 53% των ευρωπαϊκών εξαγωγών στη γείτονα, ενώ στις 10 χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο αντιστοιχεί το 30% των εξαγωγών. Το παζλ του ευρωπαϊκού εμπορίου της ΕΕ με την Τουρκία συμπληρώνουν οι 9 ουδέτερες χώρες με μόλις 17% των συνολικών εξαγωγών.
Εμπορικό Ισοζύγιο ΕΕ - Τουρκίας
Ενδιαφέρον έχει και η διακύμανση του Εμπορικού ισοζυγίου ΕΕ- Τουρκίας το οποίο μειώνεται σταθερά και ραγδαία σε βάρος της ΕΕ, όταν οι εξαγωγές της ΕΕ ήταν κατά 42% περισσότερες, για να μετατραπεί σε αρνητικό, το 2019.
Τα κυριότερα προϊόντα
Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η ΕΕ στην Τουρκία είναι βιομηχανικά, όπως μηχανήματα και πυρηνικά αντιδραστήρια, τμήματα και αξεσουάρ οχημάτων κ.λπ. αλλά και σημαντικές πρώτες ύλες όπως σίδηρος, χάλυβας, και ελαστικά. Συνολικά 15 από τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα καλύπτουν το 76% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.
Εξετάζοντας πιο αναλυτικά τα προϊόντα που εξάγουν συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, τα 10-15 από αυτά φθάνουν τα 25,6 δισ. ευρώ αποτελώντας το 37,5% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ των 27 προς την Τουρκία (68,2 δισ. ευρώ).
Ειδικά στα τρία πρώτα εξαγόμενα προϊόντα (Μηχανήματα, Οχήματα, Ηλεκτρικά Μηχανήματα και τμήματα και εξοπλισμοί αυτών), οι τρείς αυτές χώρες καλύπτουν περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της ΕΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!