H προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο που ξεκίνησε το 2009, όταν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες επεδίωξαν την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, και συνεχίστηκε με την καθιέρωση ελάχιστου φόρου 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, αποφέρει καρπούς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών της G20 που συνεδρίασαν μέσα στην εβδομάδα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και υλοποίηση της διεθνούς πολιτικής κατά της φοροδιαφυγής, αναφέρει ότι τα φορολογικά έσοδα που έχουν καταλογισθεί ή εισπραχθεί λόγω της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου ανήλθαν σε 126 δισ. ευρώ έως τώρα για τις 171 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών (Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes ή απλά Global Forum).
Διαβάστε επίσης: Συμπληρωματικός φόρος έως 15% στις πολυεθνικές - Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου
Ο ελάχιστος συντελεστής 15%
Από φέτος θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα από την καθιέρωση του ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2021 και την έχουν προσυπογράψει συνολικά 145 χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η συμφωνία αυτή ήδη εφαρμόζεται ή πρόκειται να εφαρμοσθεί φέτος σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει σε διαβούλευση έως την ερχόμενη Τετάρτη σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο αποτελεί ουσιαστικά μεταφορά της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2523/ΕΕ, μέσω της οποίας η χώρα μας εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Ο ελάχιστος εταιρικός φόρος δεν θα εφαρμοστεί πριν από το 2024
Πρόσθετα έσοδα 80 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
Με τα δεδομένα του 2022, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα ανέλθουν σε 80 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις που φορολογούνται σήμερα με πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 15%.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων που είχαν, για τουλάχιστον 2 από τα 4 τελευταία έτη πριν το 2024, ενοποιημένο τζίρο υψηλότερο από 750 εκατ. ευρώ, το ποσό πάνω από το οποίο επιβάλλεται ελάχιστος συντελεστής 15%.
Με την εφαρμογή του ελάχιστου φόρου 15% για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο από 750 εκατ. ευρώ και την φορολόγηση στις χώρες που δραστηριοποιούνται οι μεγάλες πολυεθνικές ενός ποσοστού από τα ετήσια κέρδη τους, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 80% το ποσοστό των επιχειρηματικών κερδών που φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή (από το 36% των συνολικών παγκόσμιων κερδών στο 7%).
Εσοδα 155-192 δισ. ευρώ παγκοσμίως
Η τελευταία ανάλυση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η αύξηση του μέσου πραγματικού φορολογικού συντελεστή και η μειωμένη δυνατότητα των πολυεθνικών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους θα οδηγήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 155-192 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση παγκοσμίως ή σε αύξηση κατά 6,5%-8,1% των συνολικών εσόδων από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων αυτών θα εισπραχθούν απευθείας από τον ελάχιστο φόρο 15%, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα προκύψει από τον περιορισμό της δυνατότητας μεταφοράς κερδών.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολυεθνικών θα φορολογηθούν φέτος με το νέο πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει εφαρμογή του νέου πλαισίου από όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία.
Ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης των φορολογικών εσόδων σε όλες τις χώρες και όχι μόνο σε αυτές που χαρακτηρίζονται ιστορικά από χαμηλούς συντελεστές, σύμφωνα με την έκθεση. Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το 53% των κερδών που φορολογούνται με χαμηλούς συντελεστές πραγματοποιούνται σε χώρες με μέσο συντελεστή υψηλότερο από 15%, λόγω ειδικών φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!