Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να επιβραδύνεται στις αρχές του έτους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ένα μέτρο που εξαιρεί τα τρόφιμα και τα καύσιμα), εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό θα σηματοδοτούσε τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2021 και θα υπογράμμιζε την πρόοδο που έχουν σημειώσει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του για την ανάσχεση του πληθωρισμού. Ο συνολικός ΔΤΚ πιθανότατα αυξήθηκε λιγότερο από 3% για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προβλέπουν οι οικονομολόγοι.
Παρότι αναγνωρίζουν αυτή την πρόοδο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι διστακτικοί στην ιδέα ότι τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν ήδη από τον επόμενο μήνα.
Η διαρκής αύξηση της απασχόλησης έχει κρατήσει τους καταναλωτές στο να συνεχίσουν να ξοδεύουν. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν άλλη μια αύξηση των λιανικών πωλήσεων.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, μαζί με τις προσδοκίες ότι το κόστος δανεισμού θα κινηθεί προς τα κάτω φέτος, εξηγεί την πρόσφατη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί την Παρασκευή προβλέπεται να δείξει ότι ο δείκτης κλίματος διατηρείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.
Οι επενδυτές αναμένουν τους αξιωματούχους της Fed που θα μιλήσουν τις επόμενες ημέρες μετά τα στοιχεία του ΔΤΚ, για να εκτιμήσουν το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε μελλοντικής μείωσης των επιτοκίων. Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο πρόγραμμα είναι οι πρόεδροι των περιφερειακών τραπεζών Raphael Bostic της Ατλάντα και Mary Daly του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι και οι δύο ψηφίζουν για την πολιτική φέτος.
«Για να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η Fed θα πρέπει να συμβιβάσει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της - τα οποία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ταχεία πορεία προς τον στόχο του 2% - με τους κινδύνους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ξανά ή η αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί πιο έντονα. Τα δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας θα παίξουν ρόλο σε αυτή την απόφαση - αλλά δεν θα δώσουν οριστική απάντηση» εκτίμησαν οικονομολόγοι στο Bloomberg.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!