Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Προς ομαλή προσγείωση κινείται η παγκόσμια οικονομία - Τι λέει για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο / Πηγή: AP

Η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μία ομαλή προσγείωση, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά με την οικονομική δραστηριότητα να αντέχει, είναι το μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με την ενδιάμεση έκθεσή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.  Ο ρυθμός της ανάπτυξης, όμως, παραμένει χαμηλός και μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις στο μέλλον, προειδοποιεί.

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αποδείχθηκε ανθεκτική στο β΄ εξάμηνο του 2023 καθώς οι παράγοντες της ζήτησης και της προσφοράς στήριξαν τις μεγάλες οικονομίες. Από την πλευρά της ζήτησης, οι ισχυρότερες ιδιωτικές και κρατικές δαπάνες διατήρησαν τη δραστηριότητα, παρά τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες. Από την πλευρά της προσφοράς, η αυξημένη συμμετοχή εργατικού δυναμικού, η βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η μείωση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών συνέβαλαν στην ίδια κατεύθυνση, παρά τις νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1% φέτος

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 3,1%, όσο και πέρυσι, αλλά κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, ενώ για το 2025 προβλέπεται μία οριακή αύξηση στο 3,2%.

Παραμένουν, πάντως, Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά φέτος στο 0,9% από το 0,5% που εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο δύσκολο 2023.

Για τις ΗΠΑ αναμένεται σημαντική αύξηση του ΑΕΠ τόσο για φέτος (2,1%) όσο και για το 2025 (1,7%), αν και χαμηλότερη από το 2,5% του 2023.  Επιβράδυνση προβλέπει το Ταμείο και για την κινεζική οικονομία, με μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,6% έναντι 5,2% πέρυσι.

Για τον πληθωρισμό, προβλέπεται μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο στο 4,9% φέτος, ενώ για τις αναπτυγμένες οικονομίες τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθούν στο 2,6%, κοντά στον στόχο 2% των κεντρικών τραπεζών.

Το έργο των κεντρικών τραπεζών

Οι κίνδυνοι, όμως, παραμένουν, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Pierre-Olivier Gourinchas, σημειώνοντας επίσης ότι το έργο των κεντρικών τραπεζών στην κατεύθυνση αυτή δεν θα είναι εύκολο.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να αποφύγουν και τον κίνδυνο μίας πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα οδηγούσε σε αναθέρμανση του πληθωρισμού και μία διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα χρειαζόταν, κάτι που θα υπονόμευε την ανάπτυξη και θα οδηγούσε τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον στόχο.

Ο Gourinchas εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διαχειριστεί περισσότερο τον δεύτερο κίνδυνο, καθώς η αύξηση των ενεργειακών τιμών είχε δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Κτυπά, δηλαδή, καμπανάκι να μην καθυστερήσει πολύ η ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων.

Αντίθετα, για τις ΗΠΑ σημειώνει ότι η Fed πρέπει να εστιάσει περισσότερο στον πρώτο κίνδυνο καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να προέρχεται κυρίως από την πλευρά της ζήτησης.

Απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης

Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι πάντως η αντιμετώπιση των αυξημένων δημοσιονομικών κινδύνων καθώς οι περισσότερες χώρες εξήλθαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση με υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλειμάτων, τα οποία πρέπει να μειωθούν για να υπάρξει το περιθώριο αντιμετώπισης μελλοντικών σοκ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ τονίζει ότι θα πρέπει να αποσυρθούν όσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης διατηρούνται ακόμη, ενώ προσθέτει ότι χρειάζεται να γίνουν και περισσότερα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ