Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μία κρίσιμη φάση, με την απο-παγκοσμιοποίηση, το δημογραφικό και την πράσινη μετάβαση να προβάλλουν στον ορίζοντα.
«Υπάρχουν συνεχώς νέες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», τόνισε, μιλώντας στο European Banking Congress.
►Διαβάστε επίσης: Επιτόκια ΕΚΤ: Μείωση κατά 100 μ.β. το 2024 βλέπουν οι αγορές χρήματος
Εστιάζοντας στην Ευρώπη, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι από το 2025 θα αρχίσει μία σταθερή μείωση του εργατικού δυναμικού της. Πρόσθεσε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής που αυξάνονται κάθε χρόνο. Η απάντησή της στα σοκ αυτά είναι ότι πρέπει να γίνουν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι οποίες απαιτούν μία «προσπάθεια της γενιάς», όπως είπε.
Αναγκαία η αύξηση της παραγωγικότητας
«Καθώς εμφανίζονται νέα εμπόδια στο εμπόριο, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να επενδύσουμε σε νέες που θα είναι ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και πιο κοντά στην Ευρώπη… Καθώς οι κοινωνίες μας γερνάνε, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους», επεσήμανε η Λαγκάρντ.
Υπάρχουν εκτιμήσεις, είπε, ότι η πράσινη μετάβαση της ΕΕ θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις 620 δις. ευρώ ετησίως έως το τέλος της 10ετίας και άλλα 125 δισ. ευρώ ετησίως θα χρειαστούν για την ψηφιακή μετάβαση.
Η Ενωση Κεφαλαιαγορών
«Οι χώρες έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσουν το 2026. Οι τράπεζες θα έχουν κεντρικό ρόλο να παίξουν, αλλά δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα πάρουν τόσο μεγάλο ρίσκο στους ισολογισμούς τους», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρότασης για την Ενωση των Κεφαλαιαγορών της ΕΕ.
Οι συζητήσεις για την Ενωση των Κεφαλαιαγορών συνεχίζονται, με στόχο τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων που θα είναι πιο κοντά σε αυτή των ΗΠΑ.
Ο στόχος της ΕΕ είναι «να κινείται το χρήμα – επενδύσεις και αποταμιεύσεις – στην Ευρώπη ώστε να μπορούν να ωφεληθούν οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!