Η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση σε περίπτωση επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία θα διαταράξει έντονα την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αλλά αν η διαταραχή αυτή δεν διαρκέσει πολύ, η ύφεση θα είναι ήπια και βραχύβια, ακόμη και αν οι τιμές του αργού φτάσουν τα 150 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με ανάλυση της Oxford Economics.
To βασικό σενάριο
Στην ανάλυσή της έχει ως βασικό σενάριο ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν θα οδηγήσει σε μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και συνεπώς ο αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου θα είναι περιορισμένη.
Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν υψηλότερες κατά μόνο 4 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του α’ τριμήνου του 2024 σε σχέση με την εκτίμηση πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, στις οποίες αντιστοιχεί μόλις το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Για τις άλλες οικονομίες, οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες.
Η Oxford Economics αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες από ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή. Στο πρώτο κύμα παγκόσμιας έρευνας κινδύνου που πραγματοποίησε το πρώτο 10ήμερο μετά την επίθεση της Χαμάς, λιγότερο από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι θεωρούσαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ως πολύ σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία κατά την επόμενη διετία, αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σχεδόν στο 60% στο δεύτερο κύμα της έρευνας.
Τα εναλλακτικά σενάρια
Ετσι, το think-tank έκανε παραμετρικούς υπολογισμούς στην περίπτωση δύο σεναρίων κλιμάκωσης του πολέμου. Το πιο αρνητικό σενάριο προβλέπει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κατά περίπου 6% που θα οδηγούσε σε εκτίναξη των τιμών στα 150 δολάρια, σε πτώση των μετοχικών αξιών 12% και σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών λόγω της βραχυπρόθεσμα αύξησης του πληθωρισμού.
Το πιο μετριοπαθές σενάριο προβλέπει ότι η προσφορά θα μειώνονταν κατά 3% και οι τιμές του αργού θα αυξάνονταν στα 120 δολάρια.
Και τα δύο αυτά σενάρια λαμβάνουν υπόψη τη μικρότερη εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από διαταραχές της αγοράς πετρελαίου σε σχέση με παλαιότερες κρίσεις και μικρότερη διάρκεια των υψηλότερων τιμών, μεταξύ άλλων λόγω της μικρότερης ενεργειακής έντασης της παραγωγής τις τελευταίες δεκαετίες, της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των παραγωγών πετρελαίου και των στρατηγικών αποθεμάτων.
Εκτιμά έτσι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πιάσουν γρήγορα ταβάνι, 60% υψηλότερα από τη βασική πρόβλεψη στο πολύ αρνητικό σενάριο και 30% στο μετριοπαθές.
Πόσο θα επιβραδυνθεί η παγκόσμια οικονομία
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σημαντική στην περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί στο 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2024 ή κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την πρόβλεψη του βασικού σεναρίου, ενώ στο μετριοπαθές σενάριο θα μειωθεί κατά 0,4 π.μ.
Ωστόσο, ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι οριακά μόνο χαμηλότερη από τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος είναι ο συνήθης ορισμός της παγκόσμιας ύφεσης. Καθώς η διαταραχή στην αγορά ενέργειας θα περιορίζεται και οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου θα αντιστρέφονται, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η Oxford Economics σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσής της φαίνεται να συνάδουν με τις αντιλήψεις επιχειρήσεων των επενδυτών. Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μη βλέπουν σημαντική πιθανότητα μεγάλης οικονομικής εξασθένισης το επόμενο έτος και η σχετικά περιορισμένη αντίδραση των αγορών στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι και οι επενδυτές συμφωνούν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!