Νέα
  • ΓΔ: 1536.2 -0.21%
  • Τζίρος: 15,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

FAO: Μειώθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων - Στα επίπεδα Μαρτίου 2021

Πηγή: AP

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, λόγω των μειώσεων των τιμών στη ζάχαρη, τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και το κρέας.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα είδη διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από 121,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Η μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2021.

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO διατήρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος σε 2,819 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένη κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή σιταριού αυξήθηκαν για το Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Καζακστάν.

Αύξηση του δείκτη τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 0,7% από τον Σεπτέμβριο
  • Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 2,2%, αλλά παρέμεινε 46,6% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους
  • Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,6%, καθώς η υποτονική ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από την Ανατολική Ασία, οδήγησε σε πτώση των διεθνών τιμών του χοιρινού κρέατος, υπεραντισταθμίζοντας τις οριακές αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων πουλερικών, βοοειδών και αιγοπροβάτων

Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και το κρέας, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 2,2% τον Οκτώβριο, τερματίζοντας μια εννεάμηνη πτώση. Οι παγκόσμιες τιμές του γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν περισσότερο λόγω της υψηλής ζήτησης εισαγωγών, τόσο για τις βραχυπρόθεσμες όσο και για τις μακροπρόθεσμες προμήθειες, καθώς και λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο του φαινομένου Ελ Νίνιο στην επικείμενη παραγωγή γάλακτος στην Ωκεανία, αναφέρει η έκθεση.

Τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των περιοχών που έχουν ανάγκη επισιτιστική βοήθεια

Ο FAO πρόσθεσε τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των χωρών και των εδαφών που έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.

«Στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τη Σύνοψη Ανθρωπιστικών Αναγκών για το 2023, 1,5 εκατ. άνθρωποι (το 28% του πληθυσμού) εκτιμήθηκε ότι βρίσκονταν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και είχαν ανάγκη άμεση βοήθεια μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου 2022: 1,2 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και 353.000 στη Δυτική Όχθη», επεσήμανε ο FAO.

«Η κλιμάκωση του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 είναι πιθανό να αυξήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και έκτακτη βοήθεια, την ώρα που η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας», πρόσθεσε η οργάνωση στην έκθεσή της για τις Προοπτικές Σοδειάς και Επισιτιστικής Κατάστασης που εκδίδει τρεις φορές τον χρόνο.

Ο FAO εκτιμά ότι συνολικά 46 χώρες και εδάφη έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.

«Οι συγκρούσεις που συνεχίζονται και εντείνονται είναι οι βασικές αιτίες για τα πιο υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ασφάλειας, με πιο πρόσφατες τις ανησυχίες στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η οργάνωση.

«Παρά τη μείωση των παγκόσμιων τιμών, τα αδύναμα νομίσματα σε πολλές χώρες με χαμηλό εισόδημα διατηρούν τις εσωτερικές τιμές των προϊόντων διατροφής σε υψηλά επίπεδα και εμποδίζουν τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε τροφή», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ