Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 5% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν προβληματισμένοι για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν το πρόγραμμα κυρώσεων κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, εγείροντας ανησυχίες για την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά, με τα παγκόσμια αποθέματα να προβλέπεται να υποχωρήσουν μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent με τη λήξη Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν 5,1% υψηλότερα στα 90,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού αμερικανικού West Texas Intermediate τον πρώτο μήνα Νοεμβρίου αυξήθηκαν 5% στα 87,1 δολάρια το βαρέλι για την καλύτερη ημέρα από τις 3 Απριλίου.
Το αργό πετρέλαιο WTI σημείωσε άνοδο 4,2% αυτή την εβδομάδα,«αγγίζοντας» τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι της G7, για να κλείσουν τα κενά στον μηχανισμό που σχεδιάστηκε να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και σημαντικός εξαγωγέας και ο αυστηρότερος έλεγχος των αποστολών της από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά.Η κίνηση για τον περιορισμό των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου «καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να μειώσουμε τους πόρους της Ρωσίας για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και να επιβάλουμε το ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή μιας πολιτικής ανώτατων τιμών που έχει δύο στόχους: μείωση των κερδών από το πετρέλαιο στα οποία βασίζεται η Ρωσία για να διεξάγει τον άδικο πόλεμο κατά της Ουκρανίας και διατήρηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών σταθερές και τροφοδοτημένες παρά την αναταραχή που προκλήθηκε από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. », πρόσθεσε ο Adeyemo.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχε μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές του αργού, ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank Thu Lan Nguyen και Carsten Fritsch σε ένα ερευνητικό σημείωμα.«Δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή θα εμπλακούν άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση, η οποία θα απειλούσε να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή αργού πετρελαίου αυτών των χωρών», δήλωσαν.
Επίσης την Πέμπτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος ενδείξεις ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας μέχρι στιγμής φέτος και αναμένει περαιτέρω κέρδη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.Έντονες ανησυχίες στη Μ.Ανατολή
Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι οι μάχες μπορεί να επηρεάσουν την περιφερειακή παραγωγή ενέργειας. Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιέγραψε την Πέμπτη τις συνθήκες της αγοράς ως « γεμάτες αβεβαιότητα », αλλά είπε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν είχε ακόμη άμεσο αντίκτυπο στη φυσική προσφορά.
Ο ΔΟΕ προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς λέγοντας ότι είναι έτοιμος να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν «επαρκώς εφοδιασμένες» σε περίπτωση απότομης έλλειψης εφοδιασμού.
Η απάντηση του οργανισμού ενέργειας περιλαμβάνει τα κράτη μέλη που απελευθερώνουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης ή/και εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της ζήτησης. Το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και καμία σημαντική πετρελαϊκή υποδομή δεν βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!