Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σε εγρήγορση για την αύξησης του spread στις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, δήλωσε ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Γκάμπριελ Μάχλουφ.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων είχαν πλησιάσει το 5% την περασμένη εβδομάδα και το spread με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους είχε αυξηθεί πάνω από τις 200 μονάδες βάσης καθώς οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναθεωρήθηκαν ανοδικά από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές, ο Μάχλουφ τόνισε πάντως ότι η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα προκύψει.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία έχει σχέση τόσο με τις απόψεις της αγοράς για τους κινδύνους της εγχώριας πολιτικής όσο και με τη θέση της Ιταλίας σε σχέση με άλλες χώρες… Είναι ξεκάθαρα κάτι που εμείς, η ΕΚΤ, θα εστιάσουμε πολύ», σημείωσε.
Στο στόχαστρο των επενδυτών
Η Ιταλία είχε τραβήξει την προσοχή των επενδυτών μετά την επιβολή έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες που ακολουθήθηκε από την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης, το οποίο ο Fitch χαρακτήρισε ως σημαντική χαλάρωση των σχεδίων της.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά, Βίτορ Γκάσπαρ, δήλωσε χθες ότι η Ιταλία χρειάζεται πιο φιλόδοξη πολιτική για μειώσει το χρέος της.
Ο Κροάτης κεντρικός τραπεζίτης, Μπόρις Βούτσιτς, ο οποίος μίλησε επίσης στο Bloomberg, είπε ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται επί του παρόντος το νέο μέσο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων από μία μεγάλη αύξηση των spreads. «Τα spreads διευρύνονται, αλλά όχι τόσο πολύ… Αν δείτε τις αλλαγές στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αναμένεται», είπε.
«Η αίσθησή μου είναι ότι οι αγορές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλες δαπάνες… Θεωρώ ότι οι αγορές ενοχλήθηκαν από την έκτακτη φορολογία των τραπεζών, η οποία προέκυψε από το πουθενά», σημείωσε ο Μάχλουφ.
Το μέτρο αυτό στη συνέχεια άλλαξε τόσες φορές «ώστε δημιουργεί αμφιβολίες για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στην άσκηση πολιτικής, κάτι που δεν βοηθά στην εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!