Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το 2024 - Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Μετά από ένα ισχυρότερο ξεκίνημα το 2023, με τη βοήθεια της μείωσης των τιμών ενέργειας και της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί ξανά φέτος και το 2024, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Interim Economic Outlook).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να περιοριστεί από 3,3% πέρυσι στο 3% φέτος και στο 2,7% το 2024 καθώς η μακροοικονομική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται μεγαλύτερη επιβράδυνση από 3,4% στο 0,6% φέτος και μία οριακή ανάκαμψη 1,1% το 2024, με τη Γερμανία να είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες που αναμένεται να μειωθεί το ΑΕΠ φέτος (-0,2%).

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη είναι ανθεκτική φέτος καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% έναντι 2,1% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024 καθώς τα υψηλά επιτόκια θα περιορίζουν τη ζήτηση και εξαντλούνται οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών πολιτών από τα μεγάλα πακέτα στήριξης στην περίοδο της πανδημίας.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να συγκρατηθεί - μετά την εντυπωσιακή επανεκκίνηση στην αρχή του έτους - από την υποτονική εγχώρια ζήτηση και τα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές ακινήτων, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,1% φέτος και στο 4,6% το 2024.

Μειώνεται ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται, αλλά ο δομικός παραμένει επίμονος σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων από την πλευρά του κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε κάποιους τομείς.

Ο μέσος γενικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 6% το 2023 και στο 4,8% το 2024, παραμένοντας υψηλότερος από τον στόχο που θέτουν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, ενώ ο δομικός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί από 4,3% φέτος στο 2,8% το 2024.

Κίνδυνος από νέα σοκ

Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό από ενδεχόμενα νέα σοκ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων. Παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές αγορές παραμένουν πολύ σφιχτές και οι προοπτικές διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα παραμένουν υψηλές. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί 25% από τα τέλη Μαΐου, δυσχεραίνοντας τη μείωση του πληθωρισμού και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

Μπορεί να χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Για τα επιτόκια αναφέρει ότι πιθανόν είναι περιορισμένο το περιθώριο να γίνουν μειώσεις για αρκετό διάστημα του 2024 στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ προσθέτει ότι «κάποιες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι ακόμη αναγκαίες, όπου ο δομικός πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα επίμονος, αλλά τα βασικά επιτόκια φαίνεται να έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο ή να είναι κοντά σε αυτό στις περισσότερες οικονομίες».

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δημοσιονομική πίεση από την αύξηση του χρέους και τις πρόσθετες δαπάνες για τη γήρανση του πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή και την άμυνα. «Η βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των προσπαθειών για την ανασύσταση δημοσιονομικού χώρου και αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προγραμμάτων είναι αναγκαία», σημειώνει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ