Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αποδείχθηκε υψηλότερος από το αναμενόμενο, φθάνοντας στο 6,1% έναντι 6% που ήταν η πρόβλεψη, αλλά μειώθηκε από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη περιπλέκει το έργο της ΕΚΤ, ιδίως μιας και σύμφωνα με τους αναλυτές η επιτροπή κλίνει περισσότερο προς την αύξηση επιτοκίων ενόψει της συνάντησης του Σεπτεμβρίου, με τις αγορές να τιμολογούν 50/50 αναφορικά με μία ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 25 bps ή παραμονή στα ίδια επίπεδα.
Τι αναμένουν οι οικονομολόγοι
Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά μόνο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτωτική τάση του μετρικού πληθωρισμού θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει εναρμονισμένο ετήσιο πληθωρισμό 6,3% μετά από μέτρηση 6,5% τον Ιούλιο.
Ο μη εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 6,1% τον Αύγουστο από 6,2% του Ιουλίου.
«Ο επόμενος σταθμός θα είναι η απότομη πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικών υπηρεσιών της ING, Carsten Brzeski. Η ING προβλέπει ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα μειωθεί σε περίπου 3% μέχρι το τέλος του έτους.
Ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες επειδή οι πιέσεις του εξωτερικού κόστους έχουν μειωθεί, δήλωσε ο Ralph Solveen, ανώτερος οικονομολόγος στην Commerzbank (ETR: CBKG ). Αυτό καταδεικνύεται από τις τιμές εισαγωγής, οι οποίες τον Ιούλιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από έτος σε έτος από το 1987.
«Ωστόσο, η ισχυρότερη αύξηση των μισθών είναι πιθανό να συνεχίσει να ανεβάζει τις τιμές των υπηρεσιών, γι' αυτό τουλάχιστον ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανώς πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%,» είπε ο Solveen.
Τα στοιχεία από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αναζητά στοιχεία ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει αναστραφεί.
Ο βασικός πληθωρισμός της Γερμανίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, ήταν 5,5% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.
Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση άνω του μέσου όρου, σημειώνοντας αύξηση 9,0% από έτος σε έτος. Οι τιμές της ενέργειας ήταν 8,3% υψηλότερες σε ετήσια βάση, αφού τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης διατήρησαν τις τιμές χαμηλότερες το περασμένο καλοκαίρι.
Σε αναμμένα κάρβουνα η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, με τα νέα δεδομένα να δημοσιεύονται την Πέμπτη, και να προκαλούν ανησυχία ιδιαίτερα μετά τα στοιχεία της Γερμανίας, αλλά και τον υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό πληθωρισμού στην Ισπανία.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ θα μειωθεί στο 5,1% τον Αύγουστο από 5,3% τον Ιούλιο.
Τι σημαίνουν τα σημερινά στοιχεία
Τα στοιχεία της Τετάρτης σημαίνουν ότι ο eurozone headline inflation και οι επιμέρους δείκτες πληθωρισμού θα είναι πιθανώς μια πινελιά υψηλότεροι από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κένινγκχαμ.
«Καθώς αυτή είναι η τελευταία αποτύπωση του πληθωρισμού πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ανατραπεί το υπόλοιπο υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αν και φαίνεται ότι θα είναι μια οριακή απόφαση», δήλωσε ο Kenningham.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική είναι στις 14 Σεπτεμβρίου.
Θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ;
Δυστυχώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2025 για να πέσει ξανά σε αυτό το επίπεδο, και τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά νέα από τις αποδόσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης εντείνουν τη συζήτηση για το πόσα περισσότερα χρειάζεται να κάνει η ΕΚΤ.
«Εφόσον η ΕΚΤ εμμένει στην τρέχουσα στάση της να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα πραγματικά δεδομένα παρά στα αναμενόμενα, μια αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι πιθανότερη», δήλωσε ο Carsten Brzeski της ING.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!