Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε την Τρίτη τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12%, σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ανακόψει την ταχεία υποτίμηση του ρουβλίου.
Το ρούβλι κατρακύλησε κοντά στα 102 ανά δολάριο τη Δευτέρα, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, έγραψε ένα άρθρο στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, στο οποίο απέδιδε την ευθύνη για τη βουτιά του ρωσικού νομίσματος και την επιτάχυνση του πληθωρισμού στη «χαλαρή νομισματική πολιτική» της κεντρικής τράπεζας.
Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση για να επανεκτιμήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρισκόταν στο 8,5%.
Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η απόφαση για αύξηση του επιτοκίου στο 12% αποσκοπεί στον «περιορισμό των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών», καθώς «οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται».
Πιέζει ο πληθωρισμός
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ρωσίας διαμορφώθηκε στο 4,4% τις πρώτες επτά ημέρες του Αυγούστου και η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι ανοδικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, με την άνοδο των τρεχουσών τιμών τους τελευταίους τρεις μήνες να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7,6% σε ετήσια βάση. Ο πυρήνας του πληθωρισμού κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε στο 7,1%.
«Η σταθερή αύξηση της εγχώριας ζήτησης που ξεπερνά την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής ενισχύει την υποκείμενη πληθωριστική πίεση και έχει αντίκτυπο στη δυναμική της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου μέσω της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές», δήλωσε το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.
«Κατά συνέπεια, η μετακύλιση της υποτίμησης του ρουβλίου στις τιμές αποκτά δυναμική και οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται», πρόσθεσε.
Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η απόφασή της αποσκοπεί στη «διαμόρφωση των νομισματικών συνθηκών και της συνολικής δυναμικής της εγχώριας ζήτησης που είναι απαραίτητες για την επαναφορά του πληθωρισμού στο 4% το 2024 και στη συνέχεια τη σταθεροποίησή του κοντά στο 4%».
Το ρούβλι ενισχύθηκε νωρίς την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μια σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, προτού υποχωρήσει και πάλι, και διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 98 ανά δολάριο, περίπου στις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου.
To ρούβλι εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών χειρότερων αποδόσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος, με απώλειες άνω του 24%.
«Ασπιρίνη» η αύξηση των επιτοκίων
«Η αύξηση των βασικών επιτοκίων δεν θα λύσει τίποτα», δήλωσε ο Timothy Ash, αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές στην RBC Bluebay Asset Management. «Μπορεί να επιβραδύνουν προσωρινά τον ρυθμό υποτίμησης του ρουβλίου με τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ - εκτός αν επιλυθεί το βασικό πρόβλημα, ο πόλεμος και οι κυρώσεις».
Αν και ένα ασθενέστερο ρούβλι είναι ευλογία για τα κρατικά έσοδα, καθώς αυτά από τις εξαγωγές πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό οκτώ μηνών, ωστοσο αυξάνεται και το κόστος των εισαγωγών και ενθαρρύνει τους ντόπιους να αναζητήσουν ασφάλεια μεταφέροντας τα χρήματά τους εκτός Ρωσίας, σχολιάζει το Bloomberg.
Το ασθενέστερο ρούβλι επιτάχυνε δραματικά το χρονοδιάγραμμα για τη νομισματική σύσφιξη, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg στα τέλη Ιουλίου να αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί σε ποσοστό όχι υψηλότερο από 9% αυτό το τρίμηνο.
Πριν από λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε αύξηση κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, αφού είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι υψηλότερα επιτόκια ήταν καθ' οδόν ως απάντηση στους πληθωριστικούς κινδύνους από τις μεγάλες κυβερνητικές δαπάνες, τις κυρώσεις και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.
Με πληροφορίες από CNBC, Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!