Λιγότερο... ρόδινα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τον πρώτο γύρο των φετινών stress tests, προειδοποιούν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες, που επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων, να προετοιμαστούν για αλλαγές, με στόχο την επίτευξη πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων. Πολλοί τραπεζίτες εξέφρασαν τη διαφωνία τους, τονίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν χειρότερα αποτελέσματα για να πιέσουν τον κλάδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η αξιολόγηση αποτελεί βασική διαδικασία για τις τράπεζες, διότι μέσω αυτής σχηματίζεται η εικόνα ετοιμότητάς τους σε περίπτωση κραδασμών και τροφοδοτεί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Επίσης, η θετική αξιολόγηση σηματοδοτεί τη διανομή μερισμάτων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους, ακόμη και εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία συντονίζει το τεστ αντοχής, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.
Το φετινό stress test είχε προαναγγελθεί ότι θα χρησιμοποιούσε το πιο σκληρό οικονομικό σενάριο μέχρι σήμερα, ωστόσο τα αποτελέσματα των τραπεζών έχουν ενισχυθεί χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας τους από την αύξηση των επιτοκίων και των χαμηλών προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια.
Οι τράπεζες εξετάζονται βάσει ενός δυσμενούς σεναρίου και ενός πιο ευνοϊκού βασικού σεναρίου για την τριετία έως το 2025.
Αντιδρούν οι τράπεζες
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα ισχυρότερα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τα βήματα που έκαναν για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους πιο ανθεκτικές και θα πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη αυτών των προσπαθειών. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι επιφυλακτικές για μια κατάσταση όπου μια επιεικής εξέταση επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν υπερβολικά τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια» με πληρωμές των μετόχων, μόνο και μόνο για να γίνει στη συνέχεια το περιβάλλον πιο δύσκολο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές πιθανότατα θα αναγκάσουν τις τράπεζες με αρκετά αποκλίνουσες προβλέψεις να προσεγγίσουν περισσότερο τους κανόνες επάρκειας. Πρόκειται για συνήθη πρακτική, η οποία όμως αυτή τη φορά αναμένεται να επιβληθεί με αυστηρότερο τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν ότι στόχος είναι η εξαγωγή πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων και σημειώνουν ότι η μεθοδολογία και τα κεντρικά σενάρια παραμένουν αμετάβλητα. Οι τραπεζίτες και οι επαγγελματικές ενώσεις έχουν διαφορετική άποψη, λέγοντας πως έχουν την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και η ΕΚΤ απλώς επιδιώκουν χειρότερα αποτελέσματα.
Η αγωνία για τα θετικά αποτελέσματα είναι άλλο ένα σημάδι της δύσκολης στιγμής για τις τράπεζες και τους επόπτες τους. Τα υψηλότερα επιτόκια αποτέλεσαν ευλογία για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, αλλά η ταχεία ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων έπιασε απροετοίμαστους ορισμένους μικρότερους δανειστές των ΗΠΑ, με καταστροφικές συνέπειες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους έπειτα από χρόνια ισχνών αποδόσεων, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται για υπερβολική χαλάρωση.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!