H πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ για την αύξηση του πλαφόν του χρέους επισκιάζει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G7 που αρχίζει σήμερα στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας, εντείνοντας του φόβους ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πίεσε χθες τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να κινηθούν γρήγορα για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους από το σημερινό επίπεδο των 31,4 τρις. δολαρίων, τονίζοντας ότι διαφορετικά θα υπάρξει κίνδυνος ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και του αντίκτυπου της στην παγκόσμια οικονομία.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις από τους ομολόγους της στην G7 για το πώς σκοπεύει η Ουάσιγκτον να αποτρέψει μία αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες είναι ήδη νευρικές λόγω της χρεοκοπίας τριών αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.
Η Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία αποπληρωμής χρέους τους από την 1η Ιουνίου, αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους, ενώ σήμερα δήλωσε ότι «μία χρεοκοπία θα απειλούσε τα κέρδη που είχαμε με τόση δυσκολία τα τελευταία χρόνια με την ανάκαμψη μετά την πανδημία και θα προκαλούσε παγκόσμια επιβράδυνση που θα πήγαινε περισσότερο πίσω».
Η ατζέντα της G7
Η κρίση χρέους των ΗΠΑ αποτελεί πονοκέφαλο για την Ιαπωνία, η οποία έχει φέτος την προεδρία της G7 και επίσης είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων.
Η G7 θα συζητήσει για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπισθούν καλύτερα οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα διδάγματα από τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών.
Οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι, όπως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και ο αντίκτυπος από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα είναι πιθανόν μεταξύ των βασικών θεμάτων στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών.
Η Γέλεν είπε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση απ΄ ό,τι προέβλεπαν πολλοί πριν από έξι μήνες, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σε πολλές χώρες της G7
Αδυναμία της κινεζικής οικονομίας
Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ενδείξεις αδυναμίας της κινεζικής οικονομίας. Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό διετίας τον Απρίλιο, προσγειώνοντας τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της θα στήριζε την παγκόσμια ανάπτυξη.
Αλλα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο της G7 είναι τα μέτρα για την αποτροπή της παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων από τη Ρωσία και η δημιουργία νέων εφοδιαστικών αλυσίδων με συνεργασία με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!