Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα κηρύξουν στάση πληρωμών για το χρέος τους, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.
«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS σήμερα, Κυριακή του Πάσχα. «Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη καταστροφή».
«Αν συνέβαινε, θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο για τη χώρα αυτή, όπου η εμπιστοσύνη θα αμφισβητούταν, αλλά για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Καταλαβαίνω την πολιτική, έχω ασχοληθεί και εγώ με την πολιτική. Αλλά υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να υπερισχύσει το ανώτερο συμφέρον, το εθνικό».
«Ας το παραδεχτούμε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία», είπε. «Είναι ένας σημαντικός ηγέτης που επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί να αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο».
Η Λαγκάρντ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις καθώς οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους (αφορά το πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις) με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.
Μπάιντεν και Μακάρθι συναντήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου για να συζητήσουν το ανώτατο όριο του χρέους και ο δεύτερος τον περασμένο μήνα κάλεσε σε νέο γύρο συνομιλιών. Οι δύο τους βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ανώτατου ορίου χρέους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν απαιτήσει οποιοδήποτε σχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, ενώ ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για την άρση του ορίου χρέους χωρίς όρους.
►Διαβάστε επίσης: Diesel: Το καύσιμο που τροφοδοτεί την παγκόσμια οικονομία στέλνει σήμα ύφεσης - Οι φόβοι
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την παραβίαση του ορίου χρέους, ωστόσο το ανώτατο όριο πρέπει να αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ο Μακάρθι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.
Επιφανείς Αμερικανοί τραπεζίτες και αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες να μην οδηγηθούν οι ΗΠΑ στο χείλος του γκρεμού.
Μνήμες 2011
Η κατάσταση ξυπνάει εφιάλτες του 2011, όταν ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ. Τότε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε σε περικοπές δαπανών ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για μια δεκαετία, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση.
Η Λαγκάρντ απηύθυνε την προειδοποίησή της μετά τη συμμετοχή της στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπου αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο συζήτησαν τις οικονομικές προοπτικές εν μέσω των προκλήσεων (πληθωρισμός και αυξημένο χρέος) που προκάλεσαν η πανδημία της Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
►Διαβάστε επίσης: Σε ιστορικό υψηλό η μηνιαία δόση δανείου για αγορά αυτοκινήτου – Πόσα πληρώνουν στις ΗΠΑ
Αντιμέτωπη με την πίεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι μια περιορισμένη πιστωτική σύσφιξη θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο της ΕΚΤ, απηχώντας τα σχόλια της Γέλεν.
Πρόκειται για «μια λεπτή ισορροπία», τόνισε η ίδια.
To χρέος των ΗΠΑ έφτασε τα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο.
Με πληροφορίες από Bloomberg και CBS
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!