H ολλανδική κυβέρνηση κινείται για να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Rob Jetten.
Όπως είπε σε συνέντευξή του, η Ολλανδία σταμάτησε να υπογράφει νέα συμβόλαια για εισαγωγές από τη Ρωσία εφέτος και εργάζεται για να διακόψει σταδιακά και τα υφιστάμενα συμβόλαια.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν ρωσικά ορυκτά καύσιμα στο σύστημά μας και το έχουμε επιτύχει αυτό όσον αφορά τον άνθρακα, το φυσικό αέριο μέσω αγωγών και το πετρέλαιο… Εχουμε πολλές συζητήσεις με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις» για να διακόψουμε τα υφιστάμενα συμβόλαια, πρόσθεσε.
Για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από τη δραστική μείωση των ροών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών, η Ευρώπη στράφηκε στις εισαγωγές LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά και από τη Ρωσία. Τώρα, όμως, ορισμένες χώρες επιδιώκουν να σταματήσουν και αυτές τις συναλλαγές με τη Ρωσία.
Η πιο προχωρημένη απόφαση
Η απόφαση της Ολλανδίας είναι πιο προχωρημένη από αυτή της Ισπανίας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG από τη Ρωσία. Οι εισαγωγείς ρωσικού LNG στην Ισπανία έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση της Μαδρίτης που ζητούσε από τις εταιρείες να μην υπογράφουν νέα συμβόλαια για ρωσικές προμήθειες.
Η απόφαση της Ολλανδία θα ισχύσει τόσο για τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Η χώρα είναι διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο και αυτό σημαίνει ότι η απόφασή της μπορεί να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη.
Οι αγορές LNG από την Ολλανδία, με βάση παλαιότερες συμφωνίες, συνεχίζονται και αντιστοιχούν περίπου στο 15% των συνολικών εισαγωγών της φυσικού αερίου. Εφέτος ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ
H Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί τρόπο για να έχουν οι χώρες – μέλη τη δυνατότητα ουσιαστικά να απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές LNG χωρίς να προχωρήσει τυπικά στην επιβολή νέων κυρώσεων.
Οι υπουργοί Ενέργειας έχουν εγκρίνει πρόταση, η οποία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να σταματούν προσωρινά τους Ρώσους εξαγωγείς από να δεσμεύουν την υποδομή που χρειάζεται για τις προμήθειές τους.
Αν και οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού, το εργαλείο αυτό μπορεί να συνεχίσει να μειώνει τις ροές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.
Η Ουγγαρία, ωστόσο, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Αυτή την εβδομάδα εξασφάλισε συμφωνίες για την επέκταση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και την ανανέωση μίας συμφωνίας χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας την απόσταση της Βουδαπέστης από την ΕΕ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!