Το 48% των πιο επιφανών οικονομολόγων της Ελβετίας αμφισβητεί κατά πόσο η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ήταν η καλύτερη λύση, προτάσσοντας κυρίως το γεγονός πως η όλη υπόθεση αμαύρωσε την φήμη της χώρας ως παγκόσμιο τραπεζικό κέντρο.
Σύμφωνα με έρευνα του έγκριτου οικονομικού ινστιτούτου της χώρας, του KOF, σχεδόν οι μισοί από τους 167 οικονομολόγους και ακαθημαϊκούς του χώρου που ρωτήθηκε για το σχέδιο που επελέγη για τη στήριξη της CS, εμφανίστηκε να αμφιβάλει για το σχέδιο που δρομολογήθηκε. Αντιθέτως, το 48% θα προτιμούσε την κρατικοποίηση της τράπεζας και σε δεύτερο χρόνο την πώληση της.
«Το πλεονέκτημα της εναλλακτικής αυτής λύσης (ήτοι της ανάληψης της από το Δημόσιο) ήταν πως δεν θα δημιουργούσε ένα τραπεζικό κολοσσό για τα ελβετικά δεδομένα, κάτι που θα διαφύλασσε τον ανταγωνισμό στην ελβετική τραπεζική αγορά» ανέφερε το πόρισμα του KOF.
Βεβαίως, η λύση της κρατικοποίησης θα σήμαινε πιθανότατα μεγαλύτερο ρίσκο (ήτοι επιβάρυνση) για τους Ελβετούς φορολογούμενους, παραδέχεται η έκθεση. Όμως, η ενοποίηση με την UBS που έγινε θεωρητικά με στόχο να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή σταθεροποίηση των αγορών, θα απαιτήσει πάρα πολύ… δουλειά για την αναδόμηση του νέου σχήματος, που θα έχει πάνω από 120.000 εργαζόμενους και 1,6 τρισ. σε assets.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 19% των οικονομολόγων δήλωσαν πως το deal με την UBS, ήταν η καλύτερη λύση.
Σε κάθε περίπτωση αυτό στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι, σε ποσοστό άνω του 80%, είναι πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας, η φήμη και η εικόνα του, έχει σε κάθε περίπτωση υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.
Σημειωτέον πως ανάλογη άποψη έχει και το ίδιο το ελβετικό κοινό. Σε δημοσκόπηση της GFS Bern, το 54% της ελβετικής κοινής γνώμης δήλωσε πως διαφωνεί με την εξαγορά και μόλις το 35% την στηρίζει. Το 40% του κοινού εμφανίστηκε να θεωρεί πως θα ήταν καλύτερη λύση η προσωρινή κρατικοποίηση της CS, μέχρι να βρεθεί ξένος αγοραστής του ομίλου συνολικά ή κομματιών της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!