Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κεσάτια για τους Κινέζους μεγιστάνες - Μειώθηκαν σε αριθμό και περιουσίες

Πηγή: Pexels

Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας κόστισαν ακριβά στην κινεζική οικονομία. Όμως, προκάλεσαν τεράστια ζημιά και στους νεόπλουτους μεγιστάνες της, με αποτέλεσμα τόσο ο συνολικός αριθμός τους όσο και ο όγκος της περιουσίας τους να συρρικνωθεί.

Πραγματικά, η Zero-Covid στρατηγική, η κρίση στο real estate και η σκληρή εποπτική γραμμή του Πεκίνου που οδήγησε και σε σημαντική πτώση των μετοχών, περιόρισε κατά πάνω από 14% τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της χώρας. Συνολικά ο αριθμός τους έπεσε κατά 164 στις 969, συγκριτικά με τους μόλις 25 (στους 691) που έχασε η super-rich λίστα των Αμερικανών, σύμφωνα με την 2023 Μ3Μ Hurun Global Rich List που δημοσιεύουν οι FT.

Νούμερα που ξεχωρίζουν...

Βεβαίως, η Κίνα διατηρεί τα ηνία της ως το… βασίλειο των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, κάτι που αντιστοίχως χαρίζει τα σκήπτρα στο Πεκίνο σε επίπεδο πόλεων. Η κινεζική πρωτεύουσα φιλοξενεί 109 δισεκατομμυριούχους σε σύγκριση με τους 105 που αριθμεί η Νέα Υόρκη, ενώ άλλοι 103 έχουν έδρα την επίσης κινεζική Σανγκάη. Όμως, η τελευταία χρονιά ήταν ιδιαίτερα κακή για τα οικονομικά τους, με τις περιουσίες τους να μειώνονται συνολικά κατά 15%.

Πάντως, συνολικά η Ασία παραμένει το μεγαλύτερο κέντρο δισεκατομμυριούχων. Η ήπειρος που συγκεντρώνει το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού αναλογεί και στο 49% των super rich και στο 39% του πλούτου. Συγκριτικά η Βόρειος Αμερική και η Ευρώπη μαζί αναλογούν στο 15% του πληθυσμού της Γης, το 46% των δισεκατομμυριούχων και το 57% του πλούτου.

Μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μεγιστάνων μετρά η Ινδία (187), ενώ ακολουθεί η Γερμανία, έχοντας ξεπεράσει τη Βρετανία, με την πρώτη να αριθμεί 144 και την τελευταία 134.

Δεν ξεχωρίζει κανείς

Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως, παρά τον συνολικά πολύ μεγάλο αριθμό δισεκατομμυριούχων, ουδείς Κινέζος μεγιστάνας ξεχωρίζει σε ατομικό επίπεδο, έχοντας τόσο αξιόλογη περιουσία, ώστε να κατακτά μια από τις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας. Δεν υπάρχει Κινέζος δισεκατομμυριούχος στην επίλεκτη πρώτη δεκάδα, της οποίας ηγείται ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό της LVMG με 202 δισ. δολάρια και από κοντά τον Ίλον Μασκ με 157 δισ. δολάρια. Ο μόνος Ασιάτης στην πρώτη δεκάδα είναι Ινδός, ο Μουκές Αμπάνι με περιουσία ύψους 82 δισ. δολαρίων.  

Συνολικά η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε σε ρυθμό ύψους μόλις 3% την περσινή χρονιά, ένα ποσοστό πάρα πολύ χαμηλό για τα δεδομένα της χώρας. Η χρηματιστηριακή αγορά του Σεντζέν «έκλεισε» τη χρονιά με απώλειες ύψους 17%, όπως και το κινεζικό νόμισμα, το ρενμίνμπι, υποτιμήθηκε σε ποσοστό 6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.  

Οι προοπτικές για την κινεζική οικονομία προμηνύονται φέτος πολύ καλύτερες, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων θα βοηθήσει την κινεζική μηχανή να… ανεβάσει και πάλι στροφές. Όμως, και πάλι θα κινηθεί πιο χαμηλά από τα θεαματικά ποσοστά ανάπτυξης παλαιότερων χρόνων.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ