Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει περισσότερο το κόστος δανεισμού, αν και το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής σύσφιξης έχει ήδη γίνει, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ.
«Κοιτάζοντας πόσο γρήγορα και απότομα έγιναν οι αυξήσεις των επιτοκίων σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους, τολμώ να πω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδικασίας βρίσκεται πίσω μας και τώρα είναι η ώρα της προσαρμογής και της αντιμετώπισης», δήλωσε σήμερα ο Μίλερ στο Raadio 2, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Πρέπει να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να έχουμε την πεποίθηση ότι η ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού έχει σπάσει», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας.
Ο Μίλερ, που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ όσον αφορά την χάραξη της πολιτικής της, μίλησε μια εβδομάδα μετά την αύξηση του επιτοκίου της Τράπεζας κατά μισή μονάδα, αν και - δεδομένης της αναταραχής στην αγορά - απέφυγε να αναφερθεί στο τι θα ακολουθήσει.
Οι αξιωματούχοι δείχνουν όλο και πιο σίγουροι ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης έχει αντέξει τις τραπεζικές αναταράξεις.
Ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, δήλωσε ο Μίλερ.
►Διαβάστε επίσης: Ενρία (ΕΚΤ): Κίνδυνος οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αιφνιδιαστούν - Προσοχή στη ρευστότητα
«Παράθυρο» για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων λόγω της τραπεζικής αναταραχής είχε ανοίξει χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, αλλά ο μηχανισμός μετάδοσής τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, κάτι που πιθανόν υπονοεί ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.
«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο "περιθώριο διαμεσολάβησης" - κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό – τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.
Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.
«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτικής μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.
Νάγκελ: Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.
«Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει… Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε (για τα επιτόκια), αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο Νάγκελ υπογράμμισε ότι όταν η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, θα πρέπει να αγνοήσει τις φωνές που θα ζητούν να μειωθούν, καθώς αυτό θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να αυξηθεί ξανά.
«Είναι ασφαλώς σωστό ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία… Αν πρέπει να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι», πρόσθεσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!