Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και ο μέγας στόχος της «πράσινης» στροφής της

Κλιματική αλλαγή / Πηγή: pixabay
Κλιματική αλλαγή / Πηγή: pixabay

Την ταχεία δρομολόγηση της διαδικασίας για τη μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας με σημείο αιχμής την ενίσχυση της «πράσινης» ατζέντας της και των προτεραιοτήτων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει θέσει σαν στόχο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Μάλιστα για το σκοπό αυτό φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να «χτίζει» τις απαιτούμενες συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.

Η απρόοπτη παραίτηση του προέδρου του διεθνούς οργανισμού, Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί πολλές φορές για τις χαμηλές… επιδόσεις του σε πράσινα ζητήματα, έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου όσον αφορά την ίδια τη μεταρρύθμιση των βασικών στόχων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ζητούμενο είναι η προσθήκη του στόχου της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στο κεντρικό guidance του οργανισμού, συνάμα με την αντιμετώπιση της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων.

Πηγή: AP

Κατάθεση των προτάσεων μέσα στον Απρίλιο 

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται σύμφωνος και η Τζάνετ Γέλεν έχει αναλάβει να προωθήσει το θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αμερικανίδα υπουργός επιδιώκει το βασικό προσχέδιο της μεταρρύθμισης να είναι έτοιμο μέσα στον Απρίλιο προκειμένου να τεθεί επί τάπητος στην εαρινή σύνοδο του οργανισμού που θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 16 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον.  

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι αλλαγές θα επικεντρώνονται σε τρία σημεία:

  • την αναμόρφωση του κεντρικού στόχου του διεθνούς οργανισμού
  • την πιο αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων του οργανισμού
  • τη μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού μοντέλου του οργανισμού

Η λογική είναι πως ένα κράτος που επενδύσει στην ενεργειακή μετάβαση, συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή καθιστώντας τέτοιου είδους επενδύσεις πιο ελκυστικές.

«Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στη χρονιά» συμφώνησε η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης, Σβέντζα Σούλτσε, μετά τη συζήτηση που είχε, στις αρχές της εβδομάδας, με την Τζάνετ Γέλεν. Οι δύο γυναίκες έδωσαν τα… χέρια σφραγίζοντας τη στήριξη του Βερολίνου στο σχέδιο του Λευκού Οίκου.

Διεθνής κινητοποίηση

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι υπουργοί και εκπρόσωποι περίπου 40 κρατών που συγκεντρώθηκαν, την περασμένη Τρίτη, στη Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη Διακυβερνητική για το Κλίμα (COP28) που θα λάβει χώρα την επόμενη χρονιά.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το… πρασίνισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με σημείο-κλειδί την συγκέντρωση των κονδυλίων που απαιτούνται.

Στο σημείο, εξάλλου, που βρίσκονται οι συζητήσεις για το Κλίμα είναι σαφές πως πολλά θα εξαρτηθούν από την διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών και δη, του αναπτυσσόμενου και τρίτου κόσμου.

Σύμφωνα με έκθεση του 2022, οι φτωχότερες και οι μεσαίες εισοδηματικά χώρες (εκτός της Κίνας) χρειάζονται έως και 1 τρισ. δολάρια ετησίως προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους της μείωσης των ρύπων που θέτει η Συνθήκη του Παρισιού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συγκέντρωση κονδυλίων για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά πλέον και από τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο την περσινή χρονιά εκτιμάται πως δαπάνησε 31,7 δισ. δολάρια σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Όμως μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα!

«Χρειάζεται να “πρασινίσουμε” την Παγκόσμια Τράπεζα. Πρέπει η Τράπεζα να ασχοληθεί επισταμένως με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή των κανόνων» σχολίασε οικοδεσπότης της συνάντησης, ο αρμόδιος Δανός υπουργός, Νταν Γιόργκενσεν, εξηγώντας πως έχει δημιουργηθεί μια ευκαιρία για την μεταρρύθμιση των στόχων του οργανισμού που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.

Πηγή: AP

Κανόνες ευθυγραμμισμένοι στους όρους της Συνθήκης του Παρισιού

Η πίεση που έχει αναπτυχθεί έχει φέρει ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Νωρίτερα, μέσα στο μήνα, η Τράπεζα αναθεώρησε τους κανόνες της ορίζοντας πως η διασφάλιση νέων δανειοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου θα προϋποθέτουν την ευθυγράμμιση των όρων με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Και αν και η τροποποίηση δεν ικανοποίησε τους ακτιβιστές, που θεωρούν ότι αφήνει περιθώρια για νέες δανειοδοτήσεις προς ενεργειακά project που μπορεί να αποδειχτούν επιβαρυντικά για το περιβάλλον, σίγουρα είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.  

Στην επικείμενη εαρινή σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας και ΔΝΤ η αναβάθμιση του «πράσινου» ρόλου των διεθνών οργανισμών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο μέχρι τώρα μόνος υποψήφιος για αναλάβει τα ηνία του οργανισμού (οι υποψηφιότητες «κλείνουν» στις 29 Μαρτίου), ο πρώην CEO της Mastercard, Ατζάι Μπάνγκα, συνάμα με την εμπειρία και τα προσόντα του έχει φροντίσει να «διαφημίσει» με κάθε τρόπο ότι πιστεύει ακράδαντα στη συμβολή που έχει ο άνθρωπος και τα ορυκτά καύσιμα στην κλιματική αλλαγή και την απειλή που ελλοχεύει για τον πλανήτη και την παγκόσμια οικονομία.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ινδο-αμερικανού είχε σταθεί ιδιαίτερα στην εμπειρία του στην συγκέντρωση κονδυλίων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αντιμετώπιση των πιο σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται σαφώς η κλιματική αλλαγή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ