Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Κίνα: Πετρέλαιο αντί πολιτικής στήριξης - Το κλειδί της αναβαθμισμένης συμμαχίας

Πηγή: AP Photo

Οι… αγάπες και τα χαμόγελα ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος στη Μόσχα, αντανακλούν τις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις. Όμως, η στήριξη που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει πολιτικά και πρακτικά το Πεκίνο στη Μόσχα δεν έχει φυσικά αλτρουιστική βάση, αλλά ένα σαφές κίνητρο: την ενεργειακή επάρκεια της τεράστιας κινεζικής μηχανής στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, αμφιβολία πως στις μεταξύ τους ισορροπίες η Κίνα έχει το πάνω χέρι γνωρίζοντας πως η Ρωσία είναι αυτή που χρειάζεται διακαώς τη στήριξη της και όχι το αντίθετο. Αν και σίγουρα ο Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να μην προκαλέσει τη Δύση στο βαθμό που να βρεθεί και η κινεζική οικονομία να απομονωθεί και να στοχοποιηθεί χάνοντας την ανοιχτή πρόσβαση της στις δυτικές αγορές. Σε κάθε περίπτωση σκοπεύει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ανοιχτές στρόφιγγες των ρωσικών commodities προκειμένου να τροφοδοτήσει την αναζωπύρωση των ρυθμών ανάπτυξης που κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως η Ρωσία έχει, πλέον, εξελιχτεί στον κυριότερο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας. Και μάλιστα σε προνομιακές τιμές, με σημαντική έκπτωση, πολύ κάτω από τα επίπεδα των διεθνών αγορών. 

Κορυφαίος ενεργειακός εταίρος

Όπως αποδεικνύεται και από τα νεότερα στοιχεία, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, η Ρωσία έχει εκτοπίσει τη Σαουδική Αραβία ως τον κυριότερο προμηθευτή αργού της Κίνας, με τις κινεζικές εισαγωγές να παρουσιάζουν νέο άλμα κατά 23,8% σε ετήσια βάση, στα 1,94 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Για το ίδιο διάστημα οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά επιπλέον 4,7%, στα 1,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Για το σύνολο του 2022, η Σαουδική Αραβία ήταν ο κυριότερος προμηθευτής αργού των Κινέζων με μέσο όρο προμηθειών στα 1,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όμως, η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της χρονιάς δείχνει πως από το ξέσπασμα του πολέμου, η ισορροπία αυτή σταδιακά άρχισε να μεταβάλλεται με τους Ρώσους να κερδίζουν συνεχώς έδαφος μέχρι να φτάσουν τελικά να κυριαρχήσουν.

Βεβαίως, η χρονιά ξεκίνησε επιφυλακτικά για την κινεζική οικονομία, που μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2022 τελούσε υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού με αποτέλεσμα η ενεργειακή ζήτηση από τη βιομηχανική της μηχανή να παραμένει μειωμένη. Όμως, με την οικονομία να ανεβάζει πλέον συνεχώς ρυθμό, αυξάνεται σταδιακά και η ζήτηση, συμβάλλοντας και στην παγκόσμια ανάκαμψη των επιπέδων κατανάλωσης.

Αντιστοίχως σε συνεχή ανοδική πορεία βρίσκονται και οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού αερίου και LNG. Οι ροές αερίου αναμένεται δε, να κλιμακωθούν με την ολοκλήρωση των εργασιών του μέγα αγωγού που έχει δρομολογηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες (από τη Δυτική Σιβηρία και μέσω Μογγολίας στην Κίνα) και ο οποίος θα έχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 50 δισ. κυβικά μέτρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ