Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Credit-UBS: Η Ελβετία θυσίασε τους ομολογιούχους για τα «μάτια» των Σουουδαράβων

Η απόφαση των ελβετικών αρχών να αλλάξουν τους κανόνες ρίχνοντας το βάρος ενός κουρέματος στους ομολογιούχους (έστω και των υψηλού ρίσκου ομολόγων AT1) και όχι στους μετόχους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σήμερα στις αγορές, όπως βέβαια και στις διεθνείς εποπτικές αρχές. Δημιούργησε δε, το εύλογο ερώτημα του γιατί και για ποιον οι ελβετικές εποπτικές αρχές θέλησαν να ρισκάρουν τις θετικές εντυπώσεις που ήθελαν να δημιουργήσουν με τον αναγκαστικό αυτό γάμο.

Η ελβετική κυβέρνηση κυριολεκτικά άλλαξε το κανονιστικό πλαίσιο προκειμένου η επικύρωση της συμφωνίας να μην απαιτεί τη σύμφωνη απόφαση και έγκριση των μετόχων. Η απόφαση αυτή που δημιουργεί επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο είχε προφανώς υπόψη της τις έντονες αντιδράσεις που θα υπήρχαν από τους μετόχους τόσο της Credit Suisse όσο κυρίως της UBS, που ωθήθηκε (σχεδόν καταναγκαστικά) σε μια περιπέτεια που δεν είχε ιδιαίτερο λόγο να επιδιώξει.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως έγινε γνωστό, οι συνομιλίες μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν περιλάμβαναν σε κανένα σημείο απευθείας επαφή μεταξύ της διοίκησης της μίας και της άλλης τράπεζας (μια ακόμη πρωτοτυπία του deal). Αμφότερες μιλούσαν με τις ελβετικές αρχές, που μεσολαβούσαν «κόβοντας» και «ράβοντας» τις τελικές προτάσεις.

Μέτοχοι vs ομολογιούχων

Αν και οι μέτοχοι, λοιπόν, έχουν σοβαρούς λόγους να είναι δυσαρεστημένοι, είναι σαφές πως στην περίπτωση της Credit Suisse «έπεσαν» στα μαλακά σε σχέση με τους ομολογιούχους, καθώς γλίτωσαν να επωμιστούν έστω και μέρος της ζημιάς. Η επίσης πρωτότυπη απόφαση των Ελβετών να φέρουν… «τούμπα» τους κανόνες, σημαίνει πως οι κάτοχοι ομολόγων AT1 βρέθηκαν εν μία νυκτί να θρηνούν 17 δισ. δολάρια. Προφανώς τέτοιου είδους επενδύσεις εμπεριέχουν και το ανάλογο υψηλό ρίσκο, όμως όχι δίχως και η πλευρά των μετόχων να επωμιστεί το βάρος μιας διάσωσης.

Πηγή: Twitter

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse; Οι Σαουδάραβες της Saudi National Bank που πείστηκαν από την τωρινή διοίκηση για τις μακροπρόθεσμες θετικές προοπτικές της τράπεζας, βάζοντας… πλάτη στην στρατηγική σημασίας περσινή αύξηση κεφαλαίου. Μια αύξηση κεφαλαίου που είχε… προβληθεί ως το κλειδί της αναδιάρθρωσης που είχε δρομολογηθεί, ώστε ο ελβετικός γίγαντας να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

H SNB ήταν ο βασικότερος ξένος επενδυτής της ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων αύξησης κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, συμβάλλοντας με περίπου 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων, με αποτέλεσμα το μερίδιο της να εκτιναχθεί στο 9,9%. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Credit είναι η καταριανή Qatar Holding, που επίσης αύξησε το ποσοστό της στο 6,8% «μπαίνοντας» στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα funds του Olayan Group (που επίσης ελέγχεται από Σαουδάραβες) και η αμερικανική BlackRock.

Με λίγα λόγια, σχεδόν το ένα τέταρτο του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ελέγχεται ή καλύτερα ελεγχόταν μέχρι την πώληση της στη UBS από επενδυτές της Μέσης Ανατολής.

Ελαχιστοποίηση της ζημιάς των μετόχων

Προφανώς η πολυήμερη αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Credit και η ελεύθερη πτώση της μετοχής της είχε ήδη επιφέρει τεράστιες ζημιές στους (μεγαλο)μετόχους της τράπεζας. Η ίδια η SNB επιβεβαίωσε σήμερα -σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC- πως η επένδυση της έχει υποστεί μια απομείωση της τάξεως του 80%.

H ζημιά είναι εύλογη δεδομένου πως η τιμή της μετοχής από τα 3,82 ελβετικά φράγκα τον περασμένο Νοέμβριο, την περασμένη Παρασκευή "έκλεισε" στα 1,86 φράγκα, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας ορίστηκε μετά από πολλά... παζάρια στα 0,76 φράγκα ανά μετοχή. Σήμερα, η μετοχή κατέγραψε νέα εντυπωσιακή πτώση κατά σχεδόν 56% στα 0,82 φράγκα.  

Πηγή: Twitter

Οι απώλειες αυτές για τους μεγαλομετόχους, μόλις λίγους μήνες αφότου είχαν επενδύσει «φρέσκο» χρήμα στην τράπεζα, φαντάζει ως ένας πιθανός λόγος που οι όροι της συμφωνίας τους θωράκισαν από μια επιπλέον ζημιά. Συνάμα, ενδεχομένως, και με τον ρόλο που παίζουν ευρύτερα στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα οι επενδύσεις και οι καταθέσεις πελατών από τη Μέση Ανατολή. Αν και σε κάθε περίπτωση, τη ζημιά δεν την έχουν πρακτικά γλιτώσει!

Μην ξεχνάμε ότι ο εκνευρισμός του Ριάντ ήταν ήδη ορατός, τις προηγούμενες ημέρες, παίζοντας τελικά ρόλο -πιθανότατα άθελα του- στην επιτάχυνση των δυσμενών εξελίξεων στο τραπεζικό σκηνικό.

Την περασμένη Τετάρτη, εν μέσω της θύελλας που είχε ξεσπάσει, το Bloomberg ρώτησε τον πρόεδρο της SNB, Αμάρ Αλ Χουνταϊρί, αν η τράπεζα του θα ήταν διατεθειμένη να στηρίξει για άλλη μια φορά, με νέα κονδύλια, την Credit Suisse και ο ίδιος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Η δήλωση εξαπλώθηκε ταχύτατα σαν φωτιά και κλιμάκωσε το κλίμα πανικού στέλνοντας τη μετοχή της Credit στο -24%. Και παρά το γεγονός ότι η SNB θέλησε, μία μέρα μετά, να… συμμαζέψει τη ζημιά με νέα διορθωτική δήλωση του Αλ Χουνταϊρί η καθοδική τροχιά ήταν πλέον μη αναστρέψιμη.  

Σαουδάραβες και Καταριανοί έχουν αποφύγει για την ώρα να τοποθετηθούν επισήμως επί του πολύκροτου deal. Πιθανότατα περιμένουν να δουν που θα «κάτσει» η μπίλια της μετοχής για να υπολογίσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. Δεν γνωρίζουμε καν αν θα αποφασίσουν να προστεθούν στο κύμα των ομολογιούχων και μετόχων που είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τη συμφωνία στα δικαστήρια, όπως δεν ξέρουμε τι ενημέρωση ή τι διαβεβαιώσεις μπορεί να έχουν λάβει -αν έχουν λάβει- από τους Ελβετούς. Οι προθέσεις τους δεν θα αργήσουν να φανούν…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ