Νέα
  • ΓΔ: 1534.92 -0.30%
  • Τζίρος: 18,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: «Κίτρινη κάρτα» στις ελβετικές Αρχές για το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1

Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» για τη διάσωση τραπεζών και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να διαγράψουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.

Η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών, στην οποία τονίζεται ότι ο «ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας», επέδρασε κατευναστικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) καλωσορίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέτρα που έλαβαν χθες οι ελβετικές Αρχές, αλλά φαίνεται ότι διαφωνούν με την απόφασή τους να προηγηθεί το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων AT1 από αυτό των μετοχών.

Πρώτα το κούρεμα των μετόχων και μετά των ομολογιούχων

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές  οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μίας προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Ειδικότερα, σημειώνει, οι πρώτοι που θα πρέπει να απορροφούν ζημιές είναι οι μέτοχοι και μόνο αφού αυτό έχει συμβεί θα απαιτείτο το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1, σημειώνουν, τονίζοντας ότι «η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΡ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις.

«Τα ΑΤ 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το πλαίσιο του bail in

Το πλαίσιο για την εξυγίανση τραπεζών εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με οδηγία που εγκρίθηκε την περασμένη δεκαετία, γνωστή ως bail in, δηλαδή διάσωση εκ των έσω, σε αντιδιαστολή με τη μέθοδο bail out που εφαρμόστηκε μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τεράστιο κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. 

Για να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι ή να περιορισθεί η συμβολή τους, η οδηγία για το bail in επιβάλλει στις τράπεζες να έχουν στο παθητικό τους εργαλεία, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που θα πρέπει να εξυγιανθούν. 

Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι τα ομόλογα ΑΤ1 ή CoCos (Contingent Convertibles), τα οποία μπορούν να μετατραπούν μετά από κάποιο χρόνο ή υπό άλλους όρους σε μετοχές της τράπεζας. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών είναι σημαντικά μεγαλύτερες από των λεγόμενων senior (υψηλής εξασφάλισης) καθώς οι επενδυτές παίρνουν το ρίσκο ζημιών σε περίπτωση κρίσης. 

Αλλη κατηγορία ομολόγων που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό είναι τα λεγόμενα Tier 2, τα οποία επίσης έχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις. Οι ελληνικές τράπεζες, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΚΤ, προχωρούν τα τελευταία χρόνια σε εκδόσεις των παραπάνω ομολόγων. 

Με βάση την οδηγία για το bail in δεν μπορεί να γίνει στήριξη τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, αν δεν έχουν προηγουμένως επιβληθεί ζημιές στους μετόχους και τους ομολογιούχους τους. 

Η απόφαση των ελβετικών ρυθμιστικών Αρχών προκάλεσε έκπληξη, επειδή οι μέτοχοι της Credit Suisse έπεσαν «πιο μαλακά» από τους κατόχους των ομολόγων της ΑΤ1, με τους πρώτους να διασώζουν μέρος των κεφαλαίων τους ενώ οι δεύτεροι τα έχασαν όλα. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ