Νέα
  • ΓΔ: 1452.8 -0.80%
  • Τζίρος: 114,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

SVB: Σε αχαρτογράφητα νερά πλέουν οι κεντρικές τράπεζες - Το ρίσκο για ΕΚΤ και Fed

Πηγή: AP

Μπορεί η Silicon Valley Bank να μην μπορεί να θεωρηθεί μια νέα Lehman Brothers, παρά τους εύλογους τριγμούς που πυροδότησε και πιθανότατα θα συνεχίσει να δημιουργεί τις επόμενες ημέρες στις διεθνείς αγορές, το βέβαιο ωστόσο είναι πως ήταν αρκετή για να τροποποιήσει τους όρους της εξίσωσης που λαμβάνουν υπόψη τους οι κεντρικές τράπεζες, κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Αν και είναι μάλλον νωρίς για να κρίνει κανείς το εύρος και το βάθος των συνεπειών και του πιθανού συστημικού ρίσκου για τον τραπεζικό κλάδο, καταρχάς στις ΗΠΑ, αλλά κατ’ επέκταση και διεθνώς, το πιθανότερο είναι πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα επόμενα βήματα τους, ξεκινώντας ήδη από τις επικείμενες συνεδριάσεις τους, μέσα στο μήνα.

Διαβάστε και: Γιατί δεν αναμένεται παγκόσμια τραπεζική κρίση στα «συντρίμμια» της SVB

Fed: Επαναχάραξη του σχεδίου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει προφανώς η Fed, δεδομένου πως μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ο Τζερόμ Πάουελ, από το Καπιτώλιο, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για νέες και πιθανότατα μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων που θα διαμόρφωναν ακόμη πιο ψηλά το τελικό τους «ταβάνι» υπό την πίεση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Οι δηλώσεις Πάουλ και οι ανάλογες… γερακίσιες τοποθετήσεις από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας είχαν βάλει «φωτιά» στη Wall Street ανεβάζοντας κάθετα τα στοιχήματα μεταξύ των traders πως το τελικό εύρος των επιτοκίων μπορεί να «έπιανε» ακόμη και το 6%, από το σημερινό εύρος του 4,5%-4,75%.

Δεδομένου δε, του στόχου αυτού, οι εκτιμήσεις για την επικείμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, στις 21-22 Μαρτίου, ήταν πως ενδεχομένως το συμβούλιο θα αναγκαζόταν να ανεβάσει και πάλι στροφές με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε σχέση με την μετριοπαθή αύξηση ύψους 25 μ.β. το Φεβρουάριο.

Πηγή: Associated Press

Η δίδυμη κατάρρευση των SVB και Signature Bank και τα… απόνερα στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο της χώρας θεωρείται λίαν αμφίβολο πως θα επιτρέψει στη Fed να διατηρήσει αλώβητα τα σχέδια της. Οι νέες εκτιμήσεις θέλουν το συμβούλιο είτε να περιορίζεται σε μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων είτε τελικά να κρατά στάση αναμονής, αποφεύγοντας οποιαδήποτε τροποποίηση, έως ότου δηλαδή έχει μια καλύτερη εικόνα για το εύρος του προβλήματος.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά στον τωρινό κύκλο (της αναπροσαρμογής της νομισματικής πολιτικής) που το συμβούλιο θα βρεθεί σε σύγκρουση με τον στόχο του. Η κεντρική τράπεζα που έχει σαν στόχο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση όπου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα τους υποχρεώνει να σταματήσουν, ενώ ο πληθωρισμός θα τους λέει πως πρέπει να συνεχίσουν κι άλλο τη σύσφιγξη» σχολίασε ο Μαρκ Σούμερλιν, της Evenflow Macro, μιλώντας στο Bloomberg.

Διαβάστε και: SVB: Γιατί η αναταραχή έφερε μίνι ράλι στο Bitcoin - Πάνω από το 1 τρισ. η αξία των crypto

Πραγματικά, μέσα σε λίγες ώρες, καταγράφηκαν και οι πρώτες επίσημες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των διεθνών αναλυτών. Η Goldman Sachs Group ήταν η πρώτη που βγήκε και δήλωσε ανοιχτά πως δεν περιμένει καμία αύξηση των επιτοκίων σε λίγες ημέρες, ενώ και η Barclays σχολίασε πως τείνει προς ανάλογη εκτίμηση για το επικείμενο συμβούλιο της Fed.

Έτεροι αναλυτές εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, περιορίζοντας την αναθεώρηση τους σε μια μετριοπαθή αύξηση ύψους 25 μονάδων βάσης, δεδομένου πως τα επικείμενα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν αναμένεται να είναι ενθαρρυντικά, κάτι που η κεντρική τράπεζα επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει.

Αν τα στοιχεία για τις τιμές λιανικές το Φεβρουάριο, που ανακοινώνονται σήμερα, Τρίτη, κινηθούν κάτω από τις προβλέψεις, τότε το έργο του συμβουλίου θα είναι κάπως πιο εύκολο…

ΕΚΤ: Θολό τοπίο μπροστά της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται -θεωρητικά τουλάχιστον- σε ευκολότερη θέση, δεδομένου πως η αναταραχή αφορά καταρχάς την αμερικανική τραπεζική αγορά και πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν εκτιμάται πως βρίσκονται σε κίνδυνο. Όμως, το μειονέκτημα της ΕΚΤ είναι πως η συνεδρίαση της είναι την ερχόμενη Πέμπτη, ήτοι δηλαδή σε ένα διάστημα που η «σκόνη» της τωρινής αναταραχής δεν θα έχει «καθίσει» ακόμη, ώστε να γίνουν πιο σαφείς οι συνέπειες της.    

Για την ΕΚΤ, σημείο εκκίνησης αποτελεί το γεγονός πως τόσο η ίδια όσο και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως ο κίνδυνος της διασποράς είναι μικρός. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σταθερές, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχουν ανάγκη να πιεστούν να προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, όπως έγινε με την SVB, για να αντλήσουν νέα κονδύλια. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος για τον κλάδο, ειδικά δε, όσο δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, έτσι ώστε να προκληθεί ένα ντόμινο ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Το δεδομένο αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν θα είχε λόγο να τροποποιήσει τα σχέδια της, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ήταν να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στα συγκοινωνούντα δοχεία των αγορών.

Πηγή: AP

Μέσα στη χθεσινή μέρα οι traders αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους κατεβάζοντας μόλις στο 50% τις πιθανότητες μιας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, θεωρώντας ότι η κρίση είναι εξαιρετικά νωπή, ώστε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να ρισκάρει να την αγνοήσει.

Τα γεράκια σίγουρα θα επιμείνουν προς την κατεύθυνση αυτή, ζητώντας από το συμβούλιο να εστιάσει στα στυγνά μακροοικονονομικά στοιχεία της περιοχής και μόνο. Όμως, πρακτικά δεν θα είναι τόσο εύκολο, δεδομένης της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές, κάτι που σημαίνει πως τα «περιστέρια» θα έχουν βάσιμα επιχειρήματα για να πιέσουν υπέρ ενός πιο μετριοπαθούς βηματισμού, τουλάχιστον έως ότου το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο.

«Η αυξημένη αστάθεια στις διεθνείς αγορές απαιτεί πολύ μεγάλη σύνεση από την πλευρά των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και όλων όσων είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής αλλά και νομισματικής πολιτικής και στις δύο ακτές του Ατλαντικού» σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του χθεσινού Eurogroup, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο. Μια άποψη που βρήκε ευήοα ώτα σε αρκετούς από τους συναδέλφους της και πιθανότατα μεταξύ των μετριοπαθών φωνών στους κόλπους της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις αγορές τις επόμενες ημέρες, επηρεάζοντας προφανώς την πορεία των χρηματιστηρίων.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ