Νέα
  • ΓΔ: 1540.26 +0.05%
  • Τζίρος: 2,39 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πληθωρισμός: Διχασμένοι οι αναλυτές για τον χρόνο μείωσής του - Τα επιχειρήματά τους

Δύο σχεδόν χρόνια αφού άρχισε να αυξάνεται γρήγορα ο πληθωρισμός, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το ποια θα είναι η πορεία του από εδώ και πέρα.

Από τη μία πλευρά είναι όσοι θεωρούν ότι θα μειωθεί γρήγορα προς το 2% που είναι ο στόχος των περισσότερων κεντρικών τραπεζών, εστιάζοντας στη βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Από την άλλη πλευρά είναι αυτοί που προβλέπουν ότι θα είναι επίμονος, επικαλούμενοι τον άκαμπτο δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά και τις πολύ σφιχτές αγορές εργασίας και τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας.  

Τα επιχειρήματα όσων βλέπουν ταχεία υποχώρηση του πληθωρισμού 

  • Πρώτον, η βουτιά των τιμών ενέργειας που ωθεί προς τα κάτω τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχουν κάνει βουτιά 85% από τα ακραία επίπεδα του Αυγούστου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν κινείται πλέον σε διψήφια επίπεδα αλλά υποχώρησε στο 8,6% τον Φεβρουάριο. Επίσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 6,4% τον Ιανουάριο από 9,1% τον περασμένο Ιούνιο. Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας συγκρατεί τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά αυτές είναι 40% χαμηλότερες από τα 139 δολάρια που είχαν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Δεύτερον, έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, η οποία είχε διαταραχθεί λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η κατάργηση από την Κίνα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό συνέβαλε στην κατεύθυνση αυτή. Με βάση έναν δείκτη, που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης, οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται είναι χαμηλότερες ακόμη και σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics, αυτό σημαίνει ότι ο μέσος δομικός πληθωρισμός των χωρών της G7 μπορεί να μειωθεί στο 2,5% στο τέλος του 2023 και κάτω από το 2% στις αρχές του 2024.
  • Τρίτον, δεν υπάρχει σπιράλ μισθών και τιμών. Μπορεί οι αγορές εργασίας να είναι πολύ σφιχτές, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα οι μισθολογικές αυξήσεις να είναι μεγάλες, σε βαθμό που να δημιουργήσουν το σπιράλ που φοβούνται οι κεντρικές τράπεζες. Ο δείκτης κόστους εργασίας που παρακολουθεί η Fed επιβραδύνεται και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό έτους. Ακόμη και τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ο Γερμανός επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, παραδέχονται ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη ένας κύκλος αύξησης μισθών και τιμών.

Τα επιχειρήματα όσων βλέπουν δυσκαμψία του πληθωρισμού:

  • Πρώτον, η εμπειρία από το παρελθόν δείχνει ότι μετά το 1970 χρειάστηκε τουλάχιστον μία εξαετία για την επαναφορά του πληθωρισμού στο 3% όταν αυτός είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 8% σε 14 αναπτυγμένες οικονομίες. Ερευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων έδειξε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο τέλος του 2023 μπορεί να κινηθεί μεταξύ του 2% και του 5,2%.
  • Δεύτερον, η σφιχτή αμερικανική αγορά εργασίας υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί εύκολα. Η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο προκάλεσε νέα στοιχήματα για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed. Οι μισθοί μπορεί να μην ενισχύουν σήμερα τον πληθωρισμό, αλλά παραμένει ο κίνδυνος να συμβεί αυτό. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξουν υψηλές μισθολογικές διεκδικήσεις εφόσον ο πληθωρισμός δεν κάμπτεται. Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι οι αυξήσεις μισθών διατηρούν υψηλές τις τιμές υπηρεσιών.
  • Τρίτον, ο κινεζικός παράγοντας. Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας θα ενισχύσει τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις καθώς το εμπόριο και ο τουρισμός θα αυξάνουν τη ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο αντίκτυπος στις ενεργειακές τιμές δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός, αλλά θα φανεί συν τω χρόνω.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ