Νέο άλμα παρουσίασαν τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας το Φεβρουάριο, αν και σημαντικό μέρος της αύξησης είχε να κάνει με την αλλαγή της φορολογίας που αποφάσισαν οι αρχές παρά την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών. Το βασικό, ωστόσο, για τη Δύση και το στοίχημα που έχει βάλει για να περικόψει τα παχυλά κέρδη του Κρεμλίνου είναι πως τα φετινά επίπεδα κινούνται πολύ κάτω από τον περσινό μέσο όρο.
Από τις λιγοστές ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα ενεργειακά έσοδα, τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν στα 521 δισ. ρούβλια (6,9 δισ. δολάρια). Όμως, ήταν σχεδόν στο μισό σε σχέση με τον περσινό μηνιαίο μέσο όρο, στα 965 δισ. ρούβλια.
Οι αρχές αύξησαν τους φόρους στις πρώτες ύλες, κάτι που απέφερε στα κρατικά ταμεία αύξηση των εσόδων από τον κλάδο και κυρίως από την Gazprom κατά 34% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Μόνο η Gazprom κατέβαλε 50 δισ. ρούβλια μέσα στο μήνα.
Πηγή ανακούφισης για τα πιεζόμενα δημοσιονομικά της χώρας στάθηκε και η αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος. Το ρούβλι, μετά την σταθερή άνοδο του πέρυσι, βρίσκεται εσχάτως σε μια συνεχή καθοδική πορεία και υπολογίζεται ότι έχει απωλέσει 20% της αξίας του από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Πλέον το ρωσικό νόμισμα κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δέκα μήνες, σχεδόν δηλαδή στο ύψος που βρισκόταν πριν τον πόλεμο, γύρω στα 75 ρούβλια έναντι του δολαρίου από το υψηλό των 50 ρουβλίων που είχε αγγίξει στα τέλη Ιουλίου.
Αναλυτές αποδίδουν την καθοδική τροχιά του ρωσικού νομίσματος στα μειωμένα ενεργειακά έσοδα, που με τη σειρά τους αποδίδονται στο ευρωπαϊκό εμπάργκο και το διεθνές πλαφόν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!